Zašto niste pozvali građane da se izjasne o Rio Tintu

ODGOVOR NEBOJŠE ZELENOVIĆA MINISTARKI ZORANI MIHAJLOVIĆ

-Umesto rafalnog ispaljivanja bezočnih laži, odgovorite zašto niste pozvali građane da se masovno izjasne o Rio Tintu, poručio je Nebojša Zelenović ministarki Zorani Mihajlović.

Vlast je u tišini objavila obaveštenje koje je prvi formalni korak u kom građani mogu da ulože svoje primedbe na projekat Rio Tinta i dala minimalni zakonski rok za dostavljanje primedbi.

-Vlast želi da javnost bude skrajnuta i da se minimalizuje učešće građana u procesu odlučivanja. Ministarka Mihajlović to nije demantovala, nego je potvrdila svojim izborom da javni nastup iskoristi za lične uvrede kojima će skrenuti pažnju za suštine, umesto da pozove građane da se izjasne o Rio Tintu i objasni im proceduru, kazao je Nebojša Zelenović.

On smatra da je izjava ministarke Mihajlović o referendumu licemerna i sračunata.

-Umesto stvaranja privida neposrednog odlučivanja građana, mnogo bi bilo korisnije da ministarka pozove sve građane da se već u ovoj fazi uključe u proces odlučivanja o projektu Jadar i da u zakonskoj proceduri iznesu sve argumente i primedbe jer propisi Republike Srbije građanima garantuju to pravo, objašnjava Nebojša Zelenović.

Neprirodna tišina u javnosti o aktuelnoj fazi projekta u kojoj građani mogu formalno da iznesu svoje mišljenje potvrđuje da ih Vlast ne želi u procesu odlučivanja, a nijedan član Vlade do sada to nije demantovao niti pozvao građane da uzmu učešća, zaključio je Nebojša Zelenović.

U Beogradu, 11.7.2021.

Infromativna služba Zajedno za Srbiju,

 

Exit mobile version