Zašto je važna vakcinacija

Dr Zoran Nikolić, spec. interne medicine

U VAKCINI JE SPAS! VAKCINIŠI SE!

Zbog aktuelne pandemije Kovid-19 i početka imunizacije stanovništva u celom svetu, u javnosti su veoma brojni i veoma glasni nastupi protivnika vakcinisanja koji se pozivaju na nekakva „stručna istraživanja“ koja govore o bespotrebnosti vakcinacije, ugrožavanje slobode izbora za svoj život i zdravlje, pa i o navodnoj štetnosti koje vakcine izazivaju. Neretko u ovoj kampanji protiv vakcinacije učestvuju i lekari i drugi medicinski stručnjaci. Ako se laicima donekle i može oprostiti lupetnje zbog neznanja, lekarima i ljudima koji bi trebalo da nešto znaju o medicini kao skupu naučnih disciplina, ovako nešto je NEOPROSTIVO.

Vakcine predstavljaju apsolutno najveće medicinsko i jedno od najvećih otkrića u istoriji ljudskog društva. U prevakcinalnoj eri, od epidemija zaraznih bolesti, koje su danas praktično, zahvaljujući vakcinama, iskorenjene, godišnje je umiralo više desetina miliona ljudi. Milioni južnoameričkih indijanaca (preko 80% populacije) su umrli zbog malih boginja. Epidemija velikih boginja je samo u dvadesetom veku odnela više stotina miliona (!) života. Zahvaljujući vakcinaciji celokupnog stanovništva SFRJ 1972. godine, epidemija variole je potpuno zaustavljena u našoj zemlji, za neverovatno kratko vreme a obolele su samo 184 osobe i preminulo je 40 osoba. Još jednom, radi se o bolesti od koje je u svetu u dvadesetom veku umrlo više stotina miliona ljudi (od 300-500 miliona)! Inače zahvaljujući vakciji protiv velikih boginja, bolest je u svetu iskorenjena!!!

U SFRJ, od dečije paralize, do 1961. godine, kada je počela da se primenjuje vakcinacija, od ove bolesti je sa lakšim i težim, trajnim invaliditetima, ostajalo godišnje preko 30.000 mališana. Bolest, isključivo zahvaljujući vakciji, praktično više ne postoji. Slična situacija je i sa difterijom, tetanusom, velikim kašljem, zauškama i drugim bolestima dečijeg doba, koji su u predvakcinalnoj eri, često desetkovali dečiju popilaciju. Besnilo je najsmrtonosnija bolest (nikad je niko nije preživeo, smrtnost je 100%). Serum- vakcina-sprečena je najsmrtonosnija bolest.

Ovako bi se moglo nabrajati u nedogled, dobrobit koje su vakcine donele je neverovatan. U svim svetskim religijama su opisivana čuda u lečenju koja su, navodno činile mesije i „čudotvorci“, ali su svi oni „male mace“ u odnosu na velikane koji su stvorili vakcije ( Džener, Paster, Salk, Sejbin i dr,), koji su spasili bolesti i smrti milijarde!!!

Dakle, besmisleno je, na bilo koji način, polemisati sa neznalicama i šarlatanima. Rizik od vakcije ne postoji. Vakcinišite se, da biste bili zdraviji i da bi se što pre vratili normalnom životu.

Exit mobile version