Zajednica „Ne posmatraj. Reaguj!“ postala globalno pretraživa

Inicijativa „Ne posmatraj. Reaguj!“ je paralelno sa potpisivanjem povelje „Muškarci protiv nasilja prema ženama“ pozivala potpisnike i u istoimenu Viber zajednicu. Do danas zajednica „Ne posmatraj. Reguj!“ se nije nalazila u Viber-ovoj globalnoj pretrazi. Sada je svakom korsniku ove popularne aplikacije omogućeno da je lako pronađe i lako joj se pridruži, pomoću čega će zajednica nastaviti da raste i da okuplja „prave muškarce“ i sve ljude kojima je ova tema od naročitog društvenog značaja.

Viber zajednica „Ne posmatraj. Reaguj!“ je važan alat za informisane svih onih muškaraca koji žele da se aktivno bore protiv nasilja prema ženama i njihove diskriminacije. Sadržaji o nasilju prema ženama u regionu, femicidu, neravnopravnosti i diskriminaciji žena predstavljaju dobru inspiraciju za sve članove zajednice. Oni na ovaj način dobijaju informacije koje mogu dalje deliti na svojim nalozima na društvenim mrežama ili preko same aplikacije Viber svojim društvenim krugovima. Na taj način oni aktivno pokazuju njihovu ličnu borbu protiv nasilja prema ženama.

Inicijativa „Ne posmatraj. Reaguj“ je nastala na predlog mnogobrojnih muškaraca koji žele da se bore protiv nasilja prema ženama. Radi se o regionalnoj inicijativi koja je omogućila muškarcima da se aktivno uključe i ličnim primerom pokažu da nisu nasilnici. Inicijativi se muškarci pridružuju tako što potpišu povelju „Muškarci protiv nasilja prema ženama“ na web stranici reaguj.org. Na ovaj način se oni simbolički obavezuju da će se aktivno boriti protiv ovog ogromnog društvenog problema. Rad inicijative je oslonjen na UNITE deklaraciju pravih muškaraca.

UNITE kampanju i deklaraciju je pokrenuo bivši Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun. Ona za cilj ima prevenciju i eliminaciju nasilja nad ženama i devojčicama širom sveta. UNiTE kampanja je pokrenuta 2008. godine i u okviru nje agencije Ujedinjenih Nacija pokreću različite akcije za prevenciju i kažnjavanje nasilja nad ženama.

Exit mobile version