,,ZaDruga“ je šansa za male poljoprivredne proizvođače

Igor Kojčić, koordinator projekta „Ruralni razvoj nakon poplava“

Brend ,,ZaDruga“ socijalnog preduzeća „Agro Iris“, osnovanog u novembru  2016. godine, za relativno kratko vreme postojanja dobio je nekoliko značajnih priznanja. Na 84. Međunarodnom novosadskom sajmu poljoprivrede suva šljiva je osvojila veliku zlatnu, a čips suva jabuka zlatnu medalju, dok je preduzeće „Agro Iris“ šampion kvaliteta grupe proizvoda za suvu šljivu. Istovremeno, na svečanosti povodom obeležavanja Dana grada, brend je nagrađen Aprilskom nagradom za razvoj sela, poljoprivrede i mesnih zajednica kao središta odlučivanja ljudi o poboljšanju uslova života i rada.

Igor Kojčić iz Inicijative za razvoj i saradnju i koordinator projekta „Ruralni razvoj nakon poplava“ kaže za „Podrinske“ da je projekat iz kog je nastao brend ,,ZaDruga“ jedinstven primer integracije socijalnog preduzetništva u rural i nastavak uspešne saradnje sa gradom Šapcom, koja je imala dobre rezultate prilikom sanacije štete nastale na poljoprivrednim gazdinstvima nakon poplava 2014. godine. Projekat sprovode ASB Austrija sa svojim lokalnim partnerom IDC-om, a finansiraju Austrijska razvojna agencija i Grad Šabac, sa osnovnom idejom da se na inovativan način udruže mali poljoprivredni proizvođači, imajući u vidu njihovu lošu poziciju na tržištu.

-Pod malim poljoprivrednim proizvođačima podrazumevamo gazdinstva koja u proseku imaju između tri i pet hektara zemlje ili manje od toga, koji imaju razbijen posed, bave se različitim granama poljoprivredne proizvodnje i nemaju ekonomsku korist od tog posla. Naš cilj je bio da napravimo mehanizam koji će maksimalno iskoristiti sredstva donatora i kojim ćemo praktično dodati vrednost njihovim proizvodima kroz preradu i udruživanje. Zato je „ZaDruga“ reč koja se čita na dva načina- kao nešto što je opšte poznato našim sugrađanima, poljoprivrednicima, nažalost, možda ne toliko po dobru, dok drugi način podrazumeva da insistiramo na socijalno odgovornom poslovanju naše firme, socijalnog preduzeća „Agro Iris“, gde naši poljoprivrednici koji su deo projekta praktično iz prve ruke prave najkvalitetniji proizvod za tržište- objašnjava Kojčić i dodaje da je osnovna karakteristika „Agro Iris-a“ briga o malom poljoprivrednom proizvođaču, tj. kooperantu, te da se najveći deo profita, 70 posto od jedinice proizvoda, redistribuira poljoprivrednim proizvođačima, jer je krajnji cilj da oni zarade više.

Imajući u vidu tradiciju bavljenja voćarskom, odnosno povrtarskom proizvodnjom, u Pocerini i Mačvi, opredelili su se za sušenje voća i povrća preko mobilnih sušara, kako bi njihovi proizvodi preradom dobili dodatnu vrednost. Četiri mobilne sušare na usluzi kooperantima stacionirane su u njihovim gazdinstvima u Tabanoviću, Grušiću, Zablaću i Jelenči i u projekat su na taj način uključena 22 poljoprivrednika.

-Mi praktično maksimizujemo efekte celog našeg projekta na način što koristimo različite zone sušenja. Kada je sezona sušenja šljive, sušimo kod poljoprivrednika koji imaju šljivu, zatim sušimo jabuku, krušku, a plan nam je da u zimskim mesecima sušimo povrće i na taj način opremu maksimalno iskoristimo. S jedne strane dobijamo različit asortiman proizvoda za tržište, a imajući u vidu da imamo četiri sušare, mi naše kooperante, ili, kako ih popularno zovemo, zadrugare, činimo tržišno konkurentnijim, imajući u vidu da svoj proizvod udružuju u svojoj kategoriji u širokoj paleti proizvoda koje „ZaDruga“ plasira na tržište- kaže Kojčić.

Prošle godine je počela probna proizvodnja, budući da su pripreme za projekat, koji traje do kraja oktobra ove godine, zahtevale ozbiljne organizacione poslove usklađene sa zakonskom regulativom, koje je dobrim delom obavilo Odeljenje za poljoprivredu grada Šapca.

-Cilj nam je bio da sa našim kooperantima izgradimo odnos zasnovan na poverenju. Zahvalni smo rukovodstvu Grada i Odeljenja za poljoprivredu, jer su stručno i organizaciono pomogli da se taj posao organizuje, tako da smo prošle godine imali 10 hiljada kesica različitih proizvoda i mi smo taj zadatak ispunili. Ponosni smo što smo uspeli da zaokružimo proces proizvodnje, isplatimo naše kooperante i samim tim su oni mogli kalkulativno da sračunaju efekte saradnje sa nama- objašnjava i navodi da, primera radi, od jedne tone sirove šljive može da se zaradi 15 dinara po kilogramu, odnosno 15 hiljada dinara, dok u saradnji sa „Agro Iris-om“ sušenu šljivu prodaju za 30 dinara, odnosno 30 hiljada dinara, što znači da je zarada duplo veća.

Poljoprivrednici zarađuju na svom gazdinstvu, a osnovni koncept saradnje je da socijalno preduzeće priznaje sve troškove proizvodnje, koji podrazumevaju radnu snagu i energente.

Preko ugovora o zajedničkom ulaganju, „Agro Iris“, preduzeće koje je nastalo iz projekta, ulazi u kooperaciju sa poljoprivrednim proizvođačem, obezbeđuje sušaru, tehnologiju, asistenciju tehnologa, finalnu doradu, pakovanje, distribuciju i brine o plasmanu i naplati proizvoda. Poljoprivrednik kao kooperant ima obavezu da obezbedi kvalitetnu sirovinu, da uloži u prvom trenutku svoj rad, vreme koje provodi za sušarom i energente i sve uloženo mu je plaćeno. Njegovo učešće u profitu je definisano kroz veću otkupnu cenu proizvoda, ali on praktično ima priliku da zaradi na sopstvenom gazdinstvu. Kojčić kaže da je upravo činjenica da im je rad plaćen za poljoprivrednike bila iznenađenje.

-Nažalost, naši poljoprivredni proizvođači u svim tim svojim proizvodnim kalkulacijama nikada ne računaju svoj rad. To smo želeli da promenimo. Vreme košta i mislim da im je bilo prilično veliko iznenađenje kada smo kalkulisali njihov rad u jediničnu cenu proizvoda- kaže on.

Zalihe predviđene za ovu godinu su neplanirano brzo prodate, a krajni cilj je, ne samo lokalno tržište, već što veći plasman proizvoda izvan teritorije grada, kako bi se uticalo na pozitivan poslovni bilans Šapca. Za sada se proizvodi brenda „ZaDruga“ mogu kupiti u maloprodajnim objektima zdrave hrane i jednom velikom marketu.

U planu je da se vrlo brzo raspiše konkurs za nove kooperante, kako bi se što više poljoprivrednika, uz postojeće, uključilo u projekat i samim tim povećali kapaciteti proizvodnje i proširilo tržište. Najveća vrednost projekta je postavljanje modela po kome će „ZaDruga“ u perspektivi moći da postoji u bilo kom gradu u Srbiji i da, pored suvog voća, proizvodi i ajvare, džemove, marmelade- proizvode domaće radinosti koji samostalno ne nalaze kanal do kupca. Kojčić naglašava da „ZaDruga“ kao primer društveno odgovornog načina poslovanja može da pomogne i voćarima obezbedi prolaz na tržište, vodeći računa da njihov proizvod zadovolji sve standarde u pogledu bezbednosti, kvaliteta i identifikacije sa proizvođačem, a kupcima, s druge strane, obezbedi mogućnost da se na licu mesta uvere u poreklo proizvoda.

D.Dimitrijević

PROJEKAT „MLADI NA SELU – DOBRO JE OSTATI“, PODRŽAN IZ BUDŽETA GRADA ŠAPCA

 

Exit mobile version