Zabrana stranačkog organizovanja i delovanja u školama

Povodom isticanja bilborda Srpske Napredne stranke u dvorištu Medicinske Škole „Dr Andra Jovanović“ u Šapcu

Na uglu ulica Cara Dušana i Janka Veselinovića u dvorištu Medicinske škole u Šapcu istaknut je bilbord Srpske Napredne stranke povodom 15 godina postojanja stranke. A ovo nije prvi put da se prostor Škole koristi u političke svrhe.

Isticanjem pomenutog bilborda, grubo je narušen Zakon o osonovama sistema obrazovanja i vaspitanja „Sl. glasnik RS“, br. 88/2017, 27/2018 – dr. zakon, 10/2019, 27/2018 – dr. zakon. 6/2020 i 129/2021 član 113. koji glasi: „Zabrana stranačkog organizovanja i delovanja“

U ustanovi je zabranjeno stranačko organizovanje i delovanje i korišćenje PROSTORA ustanove u te svrhe. Dvorište škole je PROSTOR ustanove.

Podsećamo da nije reagovalo Ministarstvo prosvete član 30, stavka 3)… koje vrši nadzor nad radom ustanova.

Zanemareni su i:

Nadležnost i odgovornost direktora, član 126, stavka 10) direktor preduzima mere u slučajevima povreda zabrana iz člana 110 – 113, pomenutog zakona.

Važno je podsetiti se i uslova za Prestanak dužnosti direktora član 128, stavka 5)  – direktor ne preduzima ili neblagovremeno preduzima odgovarajuće mere u slučajevima povrede zabrana iz čl. 110 – 113 ovog zakona.

Uzevši u obzir, sve navedeno, apelujemo na sve odgovorne u upravljanju Škole da u skladu sa pomenutim članovima Zakona u najkraćem roku uklone bilbord Srpske napredne stranke sa istaknutim sadržajem uz obavezu da javnost blagovremeno obavesti o odgovornosti i posledicama isticanja političkog sadržaja u PROSTORU Škole.

Gradski odbor Srbija Centar – Šabac

Exit mobile version