Za sedam dana od kovida- 19  preminulo 16 pacijenata u Opštoj bolnici

Hospitalizovana 191 osoba

U Mačvanskom okrugu broj novoobolelih od kovida-19 prethodne nedelje smanjen je za 11 odsto. Na teritoriji Šapca testirano je 1.958 osoba, a pozitivan nalaz ima 830, odnosno 43 odsto. Na bolničkom lečenju je 191 pacijent, dok je 16 osoba preminulo, saopšteno je posle sastanka Štaba za vanredne situacije u ponedeljak u Gradskoj kući.

-Na teritoriji Šapca u poslednjih 14 dana aktivno je obolelo oko 1.500 ljudi, u okrugu 3.895. Pozitivnost u odnosu na broj uzoraka je 16,5 posto. Najviše obolelih na 100 hiljada stanovnika imaju Ljubovija i Bogatić, a Šabac je na trećem mestu u okrugu. Među njima je 61 zdravstveni radnik. Za sedam dana u Opštoj bolnici je preminulo 16 pacijenata, po tri iz Bogatića i Koceljeve, jedan iz Vladimiraca, a devet iz Šapca. Troje učenika nižih razreda je zaraženo- rekla je epidemiolog Zavoda za javno zdravlje dr Dragana Radojičić i pozvala građane da pomognu zdravstvenim radnicima odgovornim ponošanjem, kako bi se sprečilo širenje zaraze.

Situacija u Opštoj bolnici je jako teška, ali pod kontrolom, naveo je direktor te zdravstvene ustanove dr Slobodan Popović. U crvenoj zoni je 191 pacijent, dok je u zelenoj zoni 95 osoba. U prijemno- trijažnoj ambulanti Urgentnog prijema zabeležno je 35 pregleda, dok je u zelenoj zoni pregledano 65 ljudi. U jedinici intenzivnog lečenja je 12 pacijenata, pet intubirano, četiri na neinvazivnoj ventilaciji.

-Radi se na pojačanju kapaciteta, stigli su novi respiratori, sada imamo 20, a jedan je na servisu. U petak oko ponoći smo išli po tri respiratora. Iz Ministarstva su odgovorili na naš apel da ne bismo došli u problem te noći, iako je bila relativno kontrolisana situacija, nismo hteli ništa da prepustimo slučaju. Stižu protokomeri, respiratori, vitalna medicinska oprema. Troje dece je u crvenoj zoni pedijatrije. Tokom prethodna 24 sata jedna osoba je preminula. Krizni štab radi mnogo bolje od drugih lokalnih samouprava i to daje rezultate. Saradnja naše ustanove sa Gradskom upravom i nadležnim ministarstvom je odlična. Apelujem na sugrađane da obeleže slavu u najužem krugu prijatelja. Nemojte da zbog naše neodgovornosti pogoršamo situaciju. Ne planirajte novogodišnje proslave, odmore, odlaske na skijanje, ostanite kod kuće. To je molba svih zdravstvenih radnika koji već deset meseci ulažu neverovatan napor i suočavaju se sa iskušenjima kakva čitav zdravstveni sistem nigde u svetu nije imao. Podsećam da su posteljni kapaciteti, oprema i zdravstveni radnici limitirani. Ako građani ne usliše naše molbe, imaćemo tri znaka pitanja kako da izađemo iz ove krize- upozorio je dr Popović.

D.Dimitrijević

Exit mobile version