Za pet dana 45 pozitivnih na COVID- 19, najavljene nove mere

Održan sastanak kriznog štaba

Zavod za javno zdravlje Šabac uputio je danas preporuku Gradskom štabu za vanredne situacije da je potrebno organizovati novi niz mera, budući da u gradu u poslednjih pet dana ima 45 novih slučajeva zaraze virusom COVID- 19. Tim povodom u dvorištu Gradske kuće održan je sastanak dela kriznog štaba.

-S obzirom na to da na nivou zemlje nije propisana vanredna situacija, u gradu ćemo gledati kako možemo u skladu sa svojim nadležnostima da organizujemo život u sledećim danima. Da bismo to mogli da uradimo na najbolji mogući način, kao u vreme krize, organizovaćemo sastanke tokom večeri i sutra sa privrednicima i preduzetnicima i pojačati mere opreza- istakao je gradonačelnik Nebojša Zelenović i dodao da će se insistirati na držanju distance, obaveznom nošenju maske u zatvorenom prostoru, pojačanoj dezinfekciji javnih prostora, a u gradski prevoz ne može da se uđe bez maske.

On je rekao da Dom zdravlja Šabac dnevno dobija od pet do deset briseva za uzorkovanje, što nije zadovojavajući broj.

-Da bismo mogli da regujemo, krizni štab mora da donese odluke u skladu sa odlukom kriznog štaba Republike Srbije. Učinićemo najviše što možemo kao grad da sprečimo dalje širenje zaraze- podvukao je Zelenović.

Dr Dragana Radojičić iz Zavoda za javno zdravlje rekla je da se preporuke odnose na vraćanje mera od ranije, jer je primećeno da ih sugrađani nisu dovoljno poštovali.

-Nažalost, korona nam se vratila na velika vrata- za pet dana 45 pozitivnih na virus. Moramo nositi masku, poštovati distancu, obavezna je dezinfekcija ruku. U zatvorenom prostoru za stolom ne sme da sedi mnogo ljudi, sa međusobnim rastojanjem od jednog metra. Ako ne mogu da poštuju tu distancu i na otvorenom, obavezno je nošenje maski. Algoritam se promenio, ne radi se o tome da treba svi da se testiraju, niti da imaju želju. Morate da imate simptome- temperaturu ili kontakt sa zaraženom osobom, da bi se radilo PCR testiranje. Ko želi da se testira, postoji serološko i komercijalno testiranje na lični zahtev- navela je dr Radojičić i dodala da kovid ambulanta i dalje radi, te da se na osnovu procene doktora i laboratorijskih nalaza donosi odluka o eventualnom testiranju ili odlasku u kućnu izolaciju.

Načelnik Gradske uprave Milan Vasić rekao je da su u deset gradskih mesnih zajednica  ponovo postavljeni kanisteri sa dezinfekcionim sredstvom- natrijum hipohloritom.

-Uputićemo preporuke privrednicima i preduzetnicima da primenjuju mere kao što su dezinfekcija, držanje distance. U prevoz nije moguće ući bez zaštitne maske. Maske su obavazne i u bankama, poštama i svim javnim institucijama- podvukao je Vasić.

Za sutra je najavljen sastanak sa ugostiteljima u Gradskoj kući.

D.Dimitrijević

Exit mobile version