Vratite nam matičnu službu

Meštani Klenja nezadovoljni odlukom Opštinske uprave Bogatić

Na sednici Skupštine opštine Bogatić, održanoj 24.12.2018. godine, Skupština je usvojila predlog Odluke Veća o matičnim službama na teritoriji Opštine Bogatić. Tom Odlukom smanjen je broj matičnih područja i, kako stoji u obrazloženju ove Odluke, izvršena je optimizacija matičnih područja i određeno je da na teritoriji Opštine Bogatić, od sada, ima četiri matična područja.

Ovom odlukom Klenje je ostalo bez matične službe što je izazvalo veliko nezadovoljstvo meštana. Odmah je formiran Inicijativni odbor koji sačinjavaju: Radovan Đenadić, Milorad Ercegovčević, Slaviša Jokić, Radiša Jokić, Milan Ercegovčević i Rade Kokanović koji je pokrenuo inicijativu za izmenu Odluke o matičnim područjuma na teritotiji Opštine Bogatić a prikupljeno je i 414 potpisa nezadovoljnih meštana Klenja.

– Gradsko veće opštine Bogatić donelo je neke dluke koje odudaraju od interesa građana. Načelnik Opštinske uprave je predložio Opštinskom veću a Veće je prosledilo Skupštini da se ukine mesna kancelarija, matičar, u našem selu koje broji oko 3.000 stanovnika. Mi u selu smatramo da ta odluka ne donosi nikakvu korist ni državi ni opštini nego nanosi samo štetu meštanima Klenja koji sad moraju da idu u Badovince ili Bogatić da bi završili neke osnovne potrebe koje se tiču matičara i mesne kancelarije – kaže Milorad Ercegovčević, član Inicijativnog odbora.

Ovom odlukom o izmeštanju matične službe iz Klenja u Badovince, kako kažu meštani Klenja, ne dobija se nikakva ušteda u opštinskom budžetu nego se samo povećavaju troškovi meštana koji sada moraju da putuju u Badovince da bi ostvarili neke od svojih potreba.

– U Badovincima, recimo, postoji glavni matičar i njegova zamenica, naša doskorašnja radnica koja je radila u Klenju i usluživala je tri sela. Sada imamo situaciju da meštani Klenja, Očaga, Salaša, moraju da odlaze u Badovince ili Bogatić da bi ostvarili neke svoje potreba koje se tiču mesne kancelarije. Nikakve uštede nema jer sad opština mora da plaća putne troškove ženi koja živi u Klenju a na posao putuje u Badovince. Dakle nikakve uštede nema samo su stvoreni problemi građanima. Strašno smo revoltirani odlukom Skupštine pa smo organizovali potpisivanje peticije koju je potpisalo 414 ljudi, potpisalo bi i više ali nismo više skupljali potpise jer smo smatrali da je ovaj broj dovoljan da nas neko udostoji, da nas primi i sasluša – ističe Ercegovčević.

Meštani Klenja navode da matična služba u ovom mestu postoji više od 100 godina i da im je neshvatljiva odluka da se to promeni. Zahtev za izmenu Odluke uputili su predsedniku Opštine i predsedniku Skupštine opštine Bogatić.

– Obratili smo se pisanim putem predsedniku Skupštine, predsedniku Opštine Bogatić, i dobili smo pisani odgovor od predsednika Skupštine gde je on, u svom obrazloženju, naveo da razume potrebe građana Klenja i da nije u uverenju da je to dobra odluka i rekao je da će se ta odluka razmotriti i staviti se ponovo Veću na glasanje. Međutim, s druge strane predsednik opštine, nije nam na dopis odgovorio ni pismenim ni usmenim putem a po nekim pravilima trebalo je da nam odgovori u roku od pet dana. Taj rok je istekao i mi nemamo dugi način nego da se obratimo medijima i da skrenemo pažnju javnosti na problem koji imamo – dodaje Ercegovčević.

I dok je predsednik Skupštine, u odgovoru na dopis Inicijativnog odbora napisao da on, kao čovek, smatrada su navodi iz zahteva opravdani i legitimni iz kabineta predsednika Opštine niko se nije oglasio. Kako „Podrinske“ nezvanično saznaju oni smatraju da ovo nije posao predsednika Opštine već Opštinske uprave koja mora da reši ovaj problem.

Meštani Klenja, kako kažu, spremni su da organizuju proteste ispred zgrade Opštine Bogatić i na taj način izvrše dodatni pritisak na opštinsku vlast ali su spremni i za sazivanje zbora građana mesne zajednice Klenje na kojem bi im neko, nadležan, iz opštinske uprave objasnio koja su to merila i kriterijumi korišćeni prilikom donošenja odluke da mesna kancelarija prestane sa radom

Exit mobile version