Vožnja u znaku podrške borbi za zdravlje

Manifestacija „Daj pedalu raku“ prvi put organizovana u Šapcu

Prvi put u Šapcu u subotu je organizovana manifestacija sa porukom „Daj pedalu raku“. Vožnja biciklima, trotinetima i rolerima od Mačvinog stadiona do Savske avenije deo je projekta koji šestu godinu zaredom realizuje Ženski centar „Milica“, a u Šapcu sa partnerima- mrežom „Znanje za zdravlje“ i Nika fitnes centrom. Cilj je da se ženama skrene pažnja na važnost prevencije kako bi se sprečila pojava i dalje širenje bolesti.

-Karcinom dojke je vodeći uzrok smrti u ženskoj populaciji u svetu, pa i u Srbiji. Godišnje u našoj zemlji oboli oko 4.500, a umre 1.500 žena. Ukazujemo na važnost prevencije, odnosno sprečavanje pojave karcinoma, a jedan od najvažnijih faktora za smanjenje rizika je stil života. Posebno je važno skrenuti pažnju starijim damama, s obzirom na to da se u Srbiji od 2012. godine sprovodi nacionalni skrining program za karcinom dojke. Radi se mamografija svake dve godine. Izabrani ginekolozi redovno pozivaju pacijentkinje i vrlo je važno da se odazovu zato što je 90 posto karcinoma dojke otkrivenih u ranoj fazi izlečiva bolest- rekla je dr Natalija Jovanović Živković iz Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ Šabac.

Diplomirani farmaceut Spomenka Jović podvukla je da važno da žene shvate da ne bi trebalo da tragično doživljavaju bolest, nego da znaju da imaju podršku društva.

Aktivistkinja i organizatorka Marija Ratković naglasila je da je smisao inicijative koja postoji šest godina upravo svest o tome da je rak moguće sprečiti. Oktobar je međunarodni mesec brobe protiv raka dojke, a ove godine je onkološkim pacijentima zbog pandemije bila otežana dostupnost dijagnostici i lečenju.

-Pričali smo o primarnoj, sekundarnoj i tercijarnoj prevenciji, a govorili su stručnjaci, lekari iz Doma zdravlja. Jako je značajno da žene vode računa o sebi i pronađu vreme za kontrolne preglede, da čuvamo zdravlje. Pokušavamo da širimo znanje i naučne informacije kao jedini relevantan izvor na koji treba da se oslanjamo. Učešće u ovoj manifestaciji predložili su mladi iz Omladinskog kluba. Imala sam lično iskustvo i borbu, to nije dovoljno, nećemo stati dok sve žene ne budu znale kako da se sačuvaju od bolesti koje je moguće prevenirati. Najveća satisfakcija nije lično zdravlje, nego zdravlje svih žena- rekla je ona.

Anja Trifunović koja se uključila u akciju naglasila je da je raduje da se mladi sve više uključuju u društveno odgovorne akcije.

-Osećaj je zaista divan, jer smatram da radimo dobru stvar. Divno je videti da mladi, novija generacija, rade nešto što je značajno za grad. Mislim da je ovo bilo prelepo iskustvo i nadam se da ćemo nešto slično ponoviti uskoro. Verujem da je ljudima mnogo pomoglo da se oslobode, da se zajedno zbližimo u ovom teškom vremenu- smatra Anja.

Budući da se rado odaziva na pozive za učešće u humanitarnim akcijama, Moto klub MC Srbi pružio je podršku i ovoj manifestaciji.

-Došli smo dra pružimo podršku drugarici Sanji Nikšić koja je među inicijatorima događaja. I ranije smo podržavali sve manifestacije sličnog tipa koje imaju humanitarni karakter i uvek se trudimo da damo doprinos borbi za zdravlje- naveo je Ognjen Stepanović iz Moto kluba MC Srbi.

„Daj pedalu raku“ projekat je koji šestu godinu zaredom realizuje Ženski centar „Milica“ pod pokroviteljstvom Ministarstava zdravlja, kao i omladine i sporta Republike Srbije, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, Instituta za onkologiju Vojvodine, Kliničkog centra Kragujevac i Kliničkog centra Niš. Ove godine održava se u 29 gradova Srbije, prvi put u Šapcu, a učešćem Slovenije, dobila je regionalni karakter. Generalni pokrovitelji događaja OTP banka i OTP osiguranje „Moja preventiva“. Učesnicima manifestacije uručeni su pokloni, knjiga Senke Marić „Kintsugi tijela“, koja je prošle godine nagrađena prestižnom regionalnom nagradom „Meša Selimović“, a koja govori o iskustvu borbe protiv raka dojke, pokloni brenda „Samo nežno prema sebi“ koji afirmiše brigu o sebi i majice i torbe čiji dizajn potpisuje Nina Živković.

D.Dimitrijević

Exit mobile version