Vitaminska bomba – kivano

Južno voće koje se uspešno gaji u Mačvi:

Kivano ili bodljikava afrička dinja ima ukus kombinacije dinje, limete, banane, dinje i krastavca. izvorno raste u vrućim, suvim klimatskim uslovima kao što su centralna i južna Afrika, a danas se gaji svuda u svetu.

Od pre nekoliko godina, može se pronaći in a tržištu u Mačvi, a Milan Jokić iz Klenja Kod Bogatića, prvi put ove godine u svom plasteniku posejao je ovu voćku. Njeovih oko 400 strukova kivana sada su stigli za berbu.

“Prvi put smo ga posejali ove godine. Moram priznati da sam prezadovoljan, rod je izuzetno dobar. Ova voćka je prava vitaminska bomba. On je poreklom iz Afrike, ima bodlje kako ga životinje ne bi jele, i kod nas je takoreći još nepoznat kao voćka”, objašnjava Milan Jokić iz Klenja.

Kivano se gaji iz semena. Kako biste ga odnegovali u našim uslovima potrebno je odabrati mesto sa puno sunca i dobro dreniranim zemljištem. Tlo mora da bude blago kiselo i treba ga unapred pripremiti kopanjem i sa nekoliko centimetara komposta ili stajskog đubriva, kao i primenom uravnoteženog baštenskog đubriva.

“Nije uopšte zahtevan kao biljka, nisu mu potrebna nikakva prskanja. Tako reći uzgaja se na potpuno ekološki način. Zahteva hranljivo zemljište, mi pri sadnji dodajemo kompost i on sasvim dobro uspeva. Nikakvo dodatno đubrenje nije potrebno te je ovaj kivano proizveden na potpuno organski način”, kaže Milan Jokić.

Iako nepoznata biljka, izuzetno je bogata vitaminima. Naš sagovornik međutim ističe da baš zbog te velike količine vitamina, ne sme se pojesti više od jedne voćke dnevno.

“Ima ukus između banana, kivija i limete. Miriše na banane a malo kisne. Ovako kada ga vidite, prvo vas podseća na nekakvu tikvicu, a jestivi deo su zapravo semenke i želatinasti deo koji se nalazi unutra. Inače, kivano može da se bere i zelen, i on bez problema dozreva i kada je ubran, te je njegov transport i čuvanje dosta zahvalan”, kaže Milan Jokić.

Tržište za ovu voćku još uvek nije razvijeno, te se većina proda preko interneta ili poznanicima. Međutim, od pre par godina, on se može pronaći in a bazarima ail ii pojedinim piljarnicama u Šapcu.

Đorđe Mijailović

Exit mobile version