Visoko odličje za 90 godina Vukovog sabora

U Gradskoj upravi Loznice direktorka Centra za kulturu mr Snežana Nešković Simić sa saradnicima iz ustanove održala je konferenciju za štampu nakon visokog priznanja, sretenjskog Ordena drugog reda, koje je toj ustanovi predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio 15. februara, na  Dan državnosti povodom 90 godina Vukovih sabora.

– To je jedinstveno priznanje u istoriji saborovanja koje je stiglo iz vrha države  i ono je odraz poštovanja, uvažavanja i podrške u kontinuitetu tako značajnj manifestaciji, kazala je Nešković Simić. Vukov sabor je manifestacija koja čuvajući jezik i pismo čuva kulturni identitet jednog naroda, i svi mi koji radimo na tome danas imamo privilegiju da nastavimo brigu o jeziku i pismu. Posebnu zahvalnost dugujemo  predsedniku Srbije gospodinu Aleksandru Vučiću koji je 2017. godine bio prvi i jedini predsednik kojeg je organizacioni odbor izabrao za besednika na Vukovom saboru. Predsednik je dao ogroman doprinos i snažnu podršku gradu Loznici ne samo u kulturi već i u svim oblastima. Zahvaljujući toj podršci i rukovodstvu grada Loznice na čelu sa gradonačelnikom gospodinom Vidojem Petrovićem otvoren je u Tršiću Naučno obrazovni kulturni centar kao plod dobre saradnje te je dobijeni orden priznanje i našem gradu i našoj ustanovi, Centru za kulturu „Vuk Karadžić“, rekla je direktorka mr Snežana Nešković Simić.

Sretenjski orden je veliko priznanje za naš grad i Centar za kulturu, podseća pomoćnik gradonačelnika Ljubinko Đokić.

– Sve ove godine mi smo se u kontinuitetu trudili da obnovimo jedinstvene spomenike kulture u Tršiću, Vukovu kuću 2008. godine a godinu dana posle da rekonstruišemo Saborište. Prva kuća pisaca u Srbiji otvorena je 2010, i nju su posetili brojni pisci iz inostranstva kako bi se još bolje približili našoj kulturi i zavičajnoj tradiciji, a 2011. otvoren je u Tršiću Muzej  jezika i pisma, gde je našem jeziku data važnost da bude nematerijalni prenosilac  srpske kulture. Kao što je rekla direktorka, 2017. godine  je, na dan Vukovog sabora otvoren Naučno obrazovni kulturni centar i u tom danu saborsku besedu imao je predsednik Srbije“.

Đokić je dalje podsetio da Centar za kulturu upravlja prostorom spomen – kompleksa u Tekerišu, posvećenom prvoj savzničkoj pobedi u Cerskoj bici, zatim  prostorom na Gučevu „i sve to govori o domaćinskom odnosu jer je sve to naše. Za sve što je ovaj grad uradio za kulturu logično je da je jedno ovakvo priznanje  ovde stiglo, da ga je dobila Loznica, zaključuje pomoćnik gradonačelnika Ljubinko Đokić.

www.loznica.rs

Exit mobile version