„Vinaverovi dani evropske kulture“ do nedelje u Šapcu

Manifestacija otvorena prijemom u Gradskoj kući

Trodnevna manifestacija „Vinaverovi dani evropske kulture“ počela je danas u Šapcu, ove godine pod sloganom „Evropska noć“, prema zbirci pesama Stanislava Vinavera. Za početak skupa predviđena je promocija drugog broja godišnjaka za modernu književnost i umetnost „Vinaverovo ogledalo“ i naučnog zbornika „Plavo nebo nad utopijom: Stanislav Vinaver i ruska kultura“, a govore dr Kornelija Ičin, dr Vladan Bajčeta i prof. dr Gojko Tešić. Veliki naučni skup „Duša, zver, svest: Stanislav Vinaver i nemačka kultura” u Biblioteci šabačkoj, osnovna je tema tradicionalnog kulturnog događaja.

Skup o Vinaveru u biblioteci

Po četvrti put skup u bublioteci se održava naučni skup o Vinaveru, istaknuto je u četvrtak na svečanom otvoranju u Gradskoj kući.

-Vinaver ja zaista Evropa u Šapcu, kao što je i on bio Šabac u samoj Evropi. Biblioteka šabačka kao tradicionalna ustanova zaista se trudi da gradi uspomene za one buduće, od kojih će oni praviti svoje živote i izgraditi svoju budućnost. U naredna dva dana eminentna imena iz Beograda i Novog Sada će govoriti o odnosu Vinavera i nemačke kulture i verujem da će zbornik koji će proizaći uz naučnog skupa nekim budućim generacijama biti sjajan izvor za istraživanje o Vinaveru- istakla je direktorka Biblioteke šabačke Jelena Podgorac Jovanović.

Profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu dr Gojko Tešić naveo je da je to jedna od najznačajnijih manifestacija evropskog tipa u Srbiji danas.

-Vinaver je višestruko vezan za nemačku kulturu, u izvesnom smislu iz ličnog ugla, jer je njegova supruga nemačkog porekla. U vremenu između dva rata, čak i posle rata, nije postojao bolji poznavalac nemačke književnosti i umetnosti u najširem značenju te reči. Vinaver je bio svedok  teškim tragičnim vremenima i jedan od onih koji je najautentičnije izveštavao iz vremena dolaska Hitlera na vlast i diviljanja fašizma. Ti izveštaji su u mnogo čemu istorijski i dragoceni. Jedan od najvećih možda i najznačajnjih Šapčana za ovaj kraj je učinio više nego mnogi koji su i poreklom iz samog Šapca. On jeste rođen u Šapcu, iako njegov maternji jezik nije bio srpski, ali je i jedan od najvećih jezikotvoraca u srpskoj kulturi. Voleo je ovaj grad i Šabac na čelu sa Nebojšom Zelenovićem je učinio nešto što je, ne samo spomenik Stanislavu Vinaveru, nego modernoj srpskoj kulturi uopšte. Vinaver iz svog opusa najbolje svedoči o evropskoj kulturi i unosi evropsku kulturu u Šabac- poručio je prof. dr Tešić.

Član Gradskog veća Igor Marsenić rekao je da je Stanislav Vinaver veliki simbol modernosti i modernizma u našoj zemlji, ne samo u Šapcu.

Evropska umetnost, kultura i stvaralaštvo, neizostavni deo grada

-Zbog toga je ovaj festival izuzetno značajan, jer pokazuje da su evropska umetnost, kultura i stvaralaštvo neizostavni i nerazdvojivi deo tradicije i kulture našeg grada. U brojnim prostorima i institucijama biće održan niz događaja različitog karaktera, a umetnici različitih medija će interpretirati, ne samo svoja, već i delo Vinavera, time pokazujući da je taj duh koji je uneo u kulturu našeg grada i Srbije zaista autentičan i živi i dalje- naglasio je Marsenić.

Pozdravljajući goste, gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović podvukao je da nije slučajno da se manifestacija posvećena Vinaveru održava u Šapcu, podsetviši da Grad izdvaja sedam posto svog budžeta za kulturu. Važno je da u vremenu gde će se odlučivati o budućnosti grada istaknemo koliko je kultura važna, da ljudi mogu slobodno da misle, rade, govore i glasaju. Sve to nije moguće bez kulture, razvoj društva nije moguć bez kulture, zaključio je on.

Dramski prikaz dela „Monah Tadija“, nastao po tekstovima drame Ljubomira Rankovića, u izvođenju umetničke grupe Agape pod vođstvom Aleksandre Pavlović, angažovane profesorke srpskog jezika i književnosti, prethodi uvodu u promociju zbirke pesama „Ratni drugovi Stanislava Vinavera“, gde će govoriti autorka eseja o delu prof. dr Nadežda Vinaver. Svi posetioci književne večeri koja se održava 18. juna u Glasu crkve od 20 sati i dobijaju i primerak ovog važnog Vinaverovog dela.

U petak na Vinaverovom trgu od 19 sati biće dodeljena književna nagrada „Stanislav Vinaver“, a ovogodišnji laureat je akademik Matija Bećković. Recital „Pesnik- nebesnik“ izvešće umetnička grupa „Agape“, čija će se umetnička direktorka i autorka profesorka Aleksandra Pavlović obratiti prisutnima i „Slovom o pesniku“. Te večeri biće dodeljena priznanja najuspešnijim mladima koji su se odazvali na književni konkurs „Trepeti duše moje“, a najuspešnijima će priznanje dodeliti Bećković. Književno veče i audiovizuleni performans „Evopska noć“ u subotu od 19 sati u Velikom parku otvoriće tri pesnikinje koje donose potpuno nove horizonte savremene književnosti: Maša Seničić, Radmila Petrović i Milica Špadijer. Na zatvaranju nastupaju Chorbika, mlada muzička umetnica novog i upečatljivog zvuka i tehno duo koji čine Igor Aličič i Dino Popović, dok je za vizuale i svetlosne instalacije zadužen Izvanredni Bob.

Dragana Dimitrijević

Exit mobile version