Vidovdanski galopi

Bogatić, Konjički sport

Bogatić ima veoma dugu i bogatu tradiciju konjičkog sporta. Mačva, Pocerina i Posavotamnava su “kolevka“ tog sporta a i danas, je to kraj po odgoju i broju sportskih galopskih grla, najjači centar u zemlji. Konjički klub „Mačvanin“, i danas, odrzava taj intezitet.

Vidovdan, veliki praznik bio je, povod trećeg ovogodišnjeg okupljanja zaljubljenika u brzonoge hatove, Održano je, pet galopskih takmičenja. Lombardo, K-4 na deonici 1.100 metara, Memorijal „Žiće Pantelića“, H-3 1.300 metara, julska trka na stazi dugoj 1.300 m Memorijal „Rade Daničića“, K-3 1.800  metara. I, najduže nadmetanje, grla na deonici od dve hiljade metara pod nazivom „Vidovdan“.

Milan Nikolić

U prvoj trci za dvogda grla 1.300, metara pobedu je izvojevala Alke, koju je jahao Milan Nikolić. Inače, Nikolić je, prošle godine bio drugi u Derbiu i pobednik najznačajnije trke za starije galopere „Kup Kralja“. Na drugo mesto, plasirala se Intuition, sa Konkoljem, treće mesto osvojila je Kovrdžica sa Mustafićem i četveta pozicija bila je osigurana za Mis Mačkicu, koju je jahao i sedlao mlađani Stanarević.

Za trogda i starija grla na stazi dugoj 1.300 m. pobedio je Chattri, sa Šašićem, za njima, za pola konjskog tela, stigla je Magdalena i Ordog zatim Felii i Nikolić te Almightri Rave i Meštović.

Na istoj  deonici, za konje stare četiri i više godina, trijumfovao je Yoyoba sa Ordogom i tako je još jedan uspešan start zapeležen za porodicu Uglješić i Glušaca. Dubljanski, Dantes Pik i Šašić bili su na drgoj poziciji – Bank i Milan Nikolić, treći i kao četvrtoplasirano grlo bilo je Eldarooj i Mešetović.

Na delu staze od 1.800 m. viđena je borba u samom pravcu, gde je u finišu najviše snage imao On the Ratler i Mešetović, za njima Gagari Alex i Ljubomirović, Teodor i Milan Konkoij stigli su u cilj treći a za njima Princ i Ordog.

U glavnoj trci, na stazi, dug 2.000 metara vođena je velika borba i u kontra pravcu ali i u samom finišu. Na prvu poziciju, u samoj ciljnoj ravni spoljašnjom stranom ušunjao se Arhimed kojeg je Ljubomirović sačuvao za kraj. Ždebac Irskog odgoja – Impossible Star i Šašić za malo su zakasnili. Alatasta Lima i Tika Vujković, zauzeli su trću poziciju, dok je Ruler of the Pat sa Nikolićem i posle jakog finiša nije mogao više.

Tako je bilo u Bogatiću, na veliki praznik u Srbiji, „Vidovdan“. Inače, naredno okupljanje, u srcu Mačve, zakazano je za šesti avgust, kada će biti istrčan i mačvanski Derbi. Staza je bila pripremljena i zalivena Hipodrom je bio odlično pripremljen za taj takmičarski dan,  kako je najavljeno, biće urađena još jedna linija vodovoda koja će u potpunosti obezbediti neophodne količine vode za svu infrastrukturu na tom spotskom objektu, gde se tradicionalno okuplja više hiljada posetilaca kako je bili i u sredu na veliki praznik.

B.P.

Exit mobile version