Verovali ili ne

Simpatični mladić, koga odlično poznajem, bivši učenik Šabačke gimnazije, polaže svoj poslednji ispit na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. Na usmenom delu ispita dobija neverovatnih sto deset poena. Od uobičajeno mogućih sto. Ne verujem da pogađate kako. Ali krenimo od početka.

Udžbenici su, na svim nivoima školovanja, potrebni, odabrani i preporučeni od strane predavača. U njima često ima nepreciznih, nejasnih, ponekad čak i netačnih i nebuloznih rečenica. Zato se kaže da poslednju reč uvek ima predavač. Da eventualne nejasnoće otkloni. A ne daj bože uočene greške, ispravi. To nam poručuju prosvetni savetnici. Poželimo da nam oni, barem jednom, pokažu kako se to radi, ali mi smo samo obični predavači, a oni službenici uvaženog i nedodirljivog Ministarstva. Tako nam ne preostaje ništa drugo nego da pokušamo da se sami izborimo sa nepotrebnim problemom. Kako znamo i umemo, ne retko – nedovoljno uspešno. Autorima udžbenika ne pada na pamet da porade na otklanjanju propusta. Novo izdanje ima iste greške. Lično sam svedok da to nekada traje decenijama.

Možemo li bolje?

Siguran sam da svaki dobronamerni čitalac ima barem jednu ideju. Da ih, sve, treba iskoristiti, kako bi, posebno učenicima, olakšali posao savladavanja već ionako ponekad preteškog gradiva. Ovde navodim možda najneočekivaniju i najlepšu od svih. Na pomenutom usmenom delu ispita, profesor je kandidatima podelio pitanja na kojima mogu osvojiti maksimalno sto poena. Dodao je da onome ko napiše argumentovan i upotrebljiv prigovor na njegov udžbenik, daje nagradnih deset poena.

Toliko lepo, jednostavno i opštekorisno! Verujem da je on prethodno mnogo puta pažljivo pročitao svaku stranicu svoga udžbenika. Pa ako i posle toga, neki student ima osnovan i upotrebljiv prigovor, sledi mu zaslužena nagrada. Očigledno da se uzajamnim poštovanjem, saradnjom i pobedom nad sujetom, mnogo toga, svuda, pa i u prosveti, može otkloniti bez velikih lomova i opterećujućih finansijskih ulaganja.

Takođe, iskusni, dokazani i provereni prosvetni radnici sigurno mogu više da pomognu većim i bolje organizovanim učešćem u pisanju i recenziji udžbenika, kao i savetodavnim radom sa onima koji tek počinju da se bave ovim našim toliko lepim, složenim i odgovornim poslom.

 

Exit mobile version