Velika liturgijska svečanost na praznik Svetog Vladike Nikolaja u njegovoj zadužbini

Dan u kome je u Diptihu Svetih upisano ime Lelićkog Zlatousta, i ove godine, protekao je u znaku molitvenog sabranja u manastiru Lelić, kojeg je podigao zajedno sa roditeljima Dragomirom i Ekaterinom. Svetu Arhijerejsku Liturgiju su služila Preosvećena Gospoda Episkopi: šumadijski Jovan, zvorničko- tuzlanski Fotije, šabački Jerotej, valjevski Isihije i umirovljeni Episkop Konstantin, uz sasluživanje sveštenstva i sveštenomonaštva iz više eparhija.

Sveti Vladika Nikolaj je veliki hrast pod kojim mogu stati svi pravoslavni Srbi. On ih natkriljuje, čuva, štiti, priziva, sabira, obožuje na svim kontinentima gde god da oni žive. Zato je danas ovde svesrpski i svepravoslavni sabor. Tu je blizu i Ava Justin Ćelijski. Dva velika svetila srpskog naroda u našem dobu. Kao što je Bog u Crnoj Gori podigao Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Petra Cetinjskog, tako je i u ovo naše doba podigao Svetog Vladiku Nikolaja i Avu Justina Ćelijskog da budu stubovi koji će osvetljavati put kojim idemo- besedio je Vladika Fotije.

‍Na poziv Vladike Isihija, nekadašnjeg mu sabrata iz manastira Kovilj, blagoslov Tavne, Ozrena, Papraće i svih svetinja, umnogome nemanjićkog doba, Eparhije zvorničko- tuzlanske doneo je duhovni otac tamošnjeg vernog naroda Vladika Fotije. Put kojim je išao Sveti Sava i svi srpski svetitelji do Svetog Vladike Nikolaja je put za nas Srbe, rekao je Vladika Fotije, podsetivši na reči Prepodobnog Oca Justina o Vladiki Nikolaju kao „najvećem Srbinu posle Svetog Save“. Otuda je, istakao je zvorničko–tuzlanski arhijerej veliki blagoslov biti danas u njegovoj zadužbini.

‍Izvor: Eparhija valjevska

Exit mobile version