Veća socijalna uključenost dece i roditelja kao cilj

Povodom realizacije projekta „Zajedno u podršci  roditeljima i deci sa smetnjama u razvoju“, koji je finansirala Vlada Švajcarske uz podršku Vlade Srbije, pomoćnik gradonačelnika Ljubinko Đokić istakao je da je ovim projektom u Loznici bilo obuhvaćeno tridesetoro dece sa njihovim roditeljima kroz stručni rad i nadzor psihologa, defektologa, logopeda, oligofrenologa sa ciljem postizanja njihovog kvalitetnijeg života.

– Naša želja bila je da kao Grad kroz ovaj projekat unapredimo razvoj motorike, komunikacijske veštine dece sa smetnjama u razvoju, poimanje sebe i okoline, razlike u prostornim odnosima i rekao bih da smo uspeli. Roditelji su postali zadovoljniji, njihovi kapaciteti su osnaženi i na taj način oni bolje upravljaju stresom. S druge strane, deca su postigla da zadrže pažnju na svim aktivnostima u kojima su učestvovala, da imaju timski rad i komuniciraju sa svojim vršnjacima.  Neka su uspela da tekstove koje im čitaju polako reprodukuju i prepričaju. Vidimo društvenu uključenost te dece kroz ovaj projekat što je i bio glavni cilj – ukazao je on.

Prema Đokićevim rečima, kroz strategiju socijalne zaštite Grada Loznice za period 2021 – 2025, koja je usvojena u martu ove godine, uvrštene su i usluge za decu sa smetnjama u razvoju s obzirom na to da je Loznica vrlo odgovoran grad kada su u pitanju socijalne usluge i osetljive kategorije građana.

Saradnik na projektu Ljiljana Ranković kazala je da su u okviru projekta, koji je Grad Loznica realizovao u partnerstvu sa Centrom za socijalni rad,  uspostavljene savetodavne i socioedukativne usluge. Kako je navela, Oožano je 120 radionica sa decom i 80 radionica sa roditeljima, kroz individualni i grupni rad, a sve u skladu sa potrebama svakog pojedinačnog deteta.

– Rezultati su odlični, a pokrovitelj projekta Svis pro („Swiss PRO“), procenio je da je Grad Loznica kao realizator primer dobre prakse na nivou Srbije. Pristupili smo ozbiljno sprovođenju projekta. Na samom početku definisan je Pravilnik rada savetovališta i kreiran  priručnik za pružanje usluge. Projekat je privukao i pažnju javnosti pa su lokalni privrednici podelili deci novogodišnje i druge paketiće, a jedna igraonica obezbedila im je jednom sedmično boravak – zaključila je Ranković.

Projekat „Zajedno u podršci  roditeljima i deci sa smetnjama u razvoju“ Grad Loznica je uspešno realizovao u periodu od avgusta 2020. do jula 2021. godine, u okviru programa „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO“, koji podržava Vlada Švajcarske u saradnji sa Vladom Srbije, a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO).

Exit mobile version