Uticaj tehnologije na odnos roditelja i dece

U današnje vreme, tehnologija je sveprisutna i ima značajnu ulogu u našim životima. Digitalizacija neosporno ostvaruje veliki uticaj i na odnos roditelja i dece.

Način komunikacije i provođenje vremena drastično su se promenili poslednjih decenija. Deca i roditelji su danas, upravo zahvaljujući internetu i mobilnim telefonima, povezani 24/7. Isto tako stiče se utisak da su deca sve više prepuštena sebi i da su roditelji suštinski malo upućeni u njihove aktivnosti.

Terapeuti, obrazovni radnici i drugi koji rade sa mladima zapažaju da preterano oslanjanje roditelja na tehnologiju može dovesti do smanjene komunikacije između roditelja i dece i čak narušiti međusobno poverenje.

Deca su vrlo upoznata sa tehnologijom, dok roditelji ne uspevaju uvek da isprate sve tehnološke trendove. Ovo nerazumevanje i nedostatak roditeljske kontrole nad digitalnim svetom dece dovodi do razlika u stavovima i mišljenjima između roditelja i dece.

Zbog toga je veoma važno razmotriti sve aspekte uticaja tehnologije na ovaj kompleksan odnos.

Pozitivni uticaj tehnologije na odnos roditelja i dece

Tehnologija ima brojne prednosti u relaciji dece i roditelja.

Tehnologija kao most kod fizičke udaljenosti

Roditelji su često zaposleni na različitim lokacijama i putuju zbog posla. U ovakvim situacijama, tehnologija je sjajan način za održavanje kontakta sa decom. Video pozivi i poruke su sve popularniji načini komunikacije, što omogućava roditeljima da budu prisutni u životu svog deteta, uprkos tome što su fizički odsutni.

Olakšan pristup informacijama koje pomažu u vaspitanju deteta

Tehnologija je postala nezamenjiv izvor informacija u današnjem svetu. Roditelji mogu iskoristiti ovu prednost kako bi pronašli informacije o roditeljstvu, zdravlju i drugim temama koje se tiču odgoja dece. Postoji mnogo resursa na internetu koji nude savete, trikove i informacije o roditeljstvu.

Edukativni sadržaj za decu

Digitalizacija takođe može biti korisna za obrazovanje dece. Veliki broj edukativnih programa i aplikacija pružaju deci priliku da nauče nove stvari na interaktivan način. Mogu pomoći u razvijanju kreativnosti, logike i drugih veština. Kada roditelji koriste ove aplikacije zajedno sa decom, to može biti odličan način za povezivanje i zajedničko učenje.

Štetni efekti interneta na moderno roditeljstvo

Svaka društvena pojava ima i svoje naličje.

Roditelji provode previše vremena na telefonu

Iako tehnologija može biti korisna u olakšavanju svakodnevnih obaveza, prekomerno korišćenje može dovesti do manjka pažnje prema detetu. Roditelji koji provode previše vremena na svojim telefonima ili računarima mogu propustiti važne trenutke sa svojom decom.

Manjak fizičke aktivnosti i socijalizacije deteta

Preterana upotreba tehnologije može doprineti smanjenju fizičke aktivnosti kod dece. Umesto da se bave sportom i igrama na otvorenom, deca mogu provoditi sate ispred ekrana. Ovo dovodi i do smanjenja socijalizacije deteta, manje vremena za druženje sa vršnjacima i sticanja važnih socijalnih veština.

Izloženost opasnostima na internetu

Najozbiljniji negativni uticaj tehnologije na odnos roditelja i dece je mogućnost izloženosti neodgovarajućem sadržaju i opasnostima na internetu. Deca koja koriste internet mogu biti izložena nasilnom sadržaju, vršnjačkom nasilju, neprimerenom govoru ili čak predatorima. Roditelji bi trebalo da budu svesni ovih pretnji i da preduzmu korake kako bi zaštitili decu od štetnih uticaja tehnologije.

Kako poboljšati odnos roditelja i dece u digitalnoj eri

Za roditelje koji su zabrinuti zbog uticaja tehnologije na odnos sa svojom decom, postoji nekoliko načina da se poboljša njihova interakcija i kvalitet zajedničkog vremena.

Jedan od ključnih koraka je postavljanje jasnih granica i pravila korišćenja tehnologije.

Roditelji bi trebalo da definišu vreme kada se može koristiti mobilni telefon, kao i koje aplikacije i sadržaji su prihvatljivi. Ovo će pomoći u sprečavanju zloupotrebe tehnologije i prekomernog vremena provedenog na internetu.

Drugi korak je povećanje fizičke aktivnosti i vremena provedenog u prirodi. Roditelji bi trebalo da organizuju aktivnosti koje će njihovo dete fizički stimulisati, kao što su šetnje, vožnja bicikla ili odlazak na sportske aktivnosti.

Najbolji saveznici savremenih roditelja mogu biti i aplikacije koje omogućavaju daljinsku kontrolu i nadzor mobilnih telefona.. Ovi programi mogu blokirati neodgovarajući sadržaj i upozoriti roditelje kada njihovo dete koristi tehnologiju u neprimerenom terminu.

Savet stručnjaka je da se roditelji posvete redovnoj komunikaciji sa svojom decom i vremenu koje provode zajedno bez upotrebe tehnologije.

 

 

Exit mobile version