Usvojen budžet grada Šapca za 2021. godinu

Održana peta sednica lokalnog parlamenta

Budžet grada Šapca za 2021. godinu u iznosu od četiri milijarde 119 miliona 71 hiljada 510 dinara usvojen je jednoglasno na petoj sednici Skupštine, sat vremena od početka zasedanja. U planiranim prihodima u iznosu od dve milijarde 716 miliona 323 hiljade dinara najveće učešće ima porez na zarade, 40 posto, zatim porez na prihod od samostalnih deltnosti od 150 miliona, porez na ostale prihode, kao i porez na imovinu, dok su 17 posto budžetskih rashoda kapitalni izdaci. Ni ovoj sednici nisu prisustvovali odbornici opozicije.

-Čast mi je i zadovoljstvo što su odbornici jednoglasno usvojili budžet grada za 2021. godinu, jer je to jedan od realno najvećih budžeta u poslednjih 20 godina. Obuhvaćeno je sve što je bitno za sugrađane, a što je nova gradska vlast obećavala u predizbornoj kampanji. Predviđena su sredstva za projekat rekonstrukcije Opšte bolnice Šabac u 2021, kao i projekte hale i otvorenog olimpijskog bazena. Opredeljeno je oko 80 miliona za opremanje Severozapadne industrijske zone kako bi se stvorili uslovi za dolazak što većeg broja kako domaćih, tako i stranih investitora, čime će se povećati prihodi budžeta i omogućiti da se i rashodna strana poveća u godinama koje dolaze. Dom vojske je investicija od interesa za grad. Predvideli smo 80 miliona, ali imamo najave ministarstva da će pomoći da to bude reprezentativan objekat na usluzi mladim i starim sugrađanima. Izdvojili smo oko 120 miliona za poljoprivrednike i podsticajne mere za poljoprivredu, 240 miliona ostaje za kulturu, za medije su sredstva smanjena na 30 miliona. To je realan budžet sa kojim može dobro da se posluje. Od 1. januara usluge u Predškolskoj ustanovi su 10 posto jeftinije za sve korisnike i nastojaćemo da u budućnosti još više izađemo u susret roditeljima- naveo je gradonačelnik dr Aleksandar Pajić.

Obrazovan je i Savet za ekologiju i zelenu ekonomiju Grada Šapca. Usvojene su i predlog odluke o kadrovskom planu za Gradsku upravu, kao i plan detaljne regulacije državnog puta Šabac- Loznica. Predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić ocenio je da je rasprava bila dobra, ali da bi bila kvalitetnija da su odbornici opozicije u njoj učestvvali.

-Oni su, nažalost, odlučili da se na drugi način obrate sugrađanima, a mislim da bi mnogo bolje bilo da to učine u parlamentu, kako bismo imali što bolje odluke u korist sugrađana. Pozivam sve odbornike da dođu i učestvuju u radu, jer mislim da to naši sugrađani zaslužuju. Pored donošenja najvažnijeg dokumenta, budžeta za 2021. godinu, drago mi je da Skupština izlazi u susret realnoj situaciji, kao i potrebama javnih preduzeća. Izborni proces se odužio, nova lokalna vlast formirana je tek krajem godine i susrela se sa mnogim izazovima. Drago mi je da je Skuština grada to uspela da isprati u punom kapacitetu. Imali smo važne strateške dokumente na dnevnom redu, Lokalni akcioni plan zapošljavanja koji prati nacionalnu strategiju zapošljavanja, takođe i lokalni dokument energetska politika grada Šapca iz kojeg je proizašao Savet za ekologiju i zelenu ekonomiju, jedinstven u Srbiji. Pokazujemo da nam je prioritet i ekologija i zdrava životna sredina- istakao je Pajić.

D.Dimitrijević

Exit mobile version