Uništavanje šabačke visokoškolske ustanove?

Mediji kao kontrolori rada državnih institucija – Akademija strukovnih studija Šabac

U medijskom mraku, u kojem se Šabac trenutno nalazi, mnoge štetne aktivnosti i radnje, pa i one kriminalne, koje čini naprednjačka vlast na čelu sa dr. Aleksandrom Pajićem i njegovim saradnicima ostaju skrajnute od javnosti. Građani vide samo ono što im serviraju lokalni mediji kojima se, slobodno se može reći, uređivačka politika kreira iz kabineta VD gradonačelnika.

I dok vlast, zahvaljujući tim medijima, „kupljenim“ novcem svih građana, pokušava da obmane javnost i građanima prikaže neku virtuelnu stvarnost u kojoj je sve „lepo, bajno i sjajno“, u kojoj se „radi i gradi“, stvarnost je potpuno drugačija. A istina surovo boli.

„Krade“ se i „otima“ gde god se stigne i ko god stigne. I kome se za to pruži i najmanja moguća prilika. Pa i tamo gde bi se običan čovek najmanje nadao, gde nikako ne bi smelo, u obrazovanju.

Naime, ovih dana šabačka Akademija strukovnih studija došla je, zahvaljujući lošem rukovođenju, u žižu javnosti. Naravno one javnosti koja nije pod kontrolom lokalne vlasti.

Akademija

Vlada Srbije donela je, 2019. godine, odluku o osnivanju akademije strukovnih studija Šabac, koja je nastala spajanjem (statusnom promenom) Visoke medicinske i poslovno-tehnološke škole strukovnih studija, Visoke poljoprivredne škole strukovnih studija i Visoke škole strukovnih studija za vaspitače – sve sa sedištem u ovom gradu.

U privremeni Savet akademije, do izbora i konstituisanja novog, pored profesora Popovića, koji je rodom iz Šapca, vlada je imenovala i Blažu Kneževića, Biljanu Đuknić, dr Branka Vujkovića i Veroljuba Matića. Imenovanjem privremenog saveta prestao je mandat organima upravljanja sve tri spojene visoke škole strukovnih studija. Imenovanjem Marijane Isaković prestao je mandat organima poslovođenja (direktorima) dosadašnjih ustanova.

Pričalo se tada da je ključnu ulogu stvaranju Akademije odigrao dr. Aleksandar Pajić koji je u to vreme obavljao funkciju posebnog savetnika ministra prosvete.

Tako je od javnosti sakriveno da je Državna revizorska institucija, prilikom rutinske kontrole, pronašla da je direktorka Akademije, na osnovu neke nezakonite Odluke Akademije broj: 2 – 34/2020 od 31. decembra 2020. godine, koja je doneta bez pravnog osnova, isplatila plate po osnovu „rukovođenja“, sebi i najbližim saradnicima, u iznosu od najmanje 2.970.000 dinara i socijalne doprinose na teret poslodavca u iznosu najmanje od 502 hiljade dinara iako Zakonom o platama u državnim organima i javnim službama nije predviđeno uvećanje koeficijenata po osnovu rukovođenja, bez akta Vlade, odnosno bez pravnog osnova, što nije u skladu sa članom 56. stav 4. Zakona o budžetskom sistemu.

Kao nagradu, i lojalnost, za ovu nezakonitu isplatu, primenom većeg koeficijenta od propisanog, zaposlenom na radnom mestu „Referent za finansijsko – računovodstvene poslove“, za 140 hiljada dinara više isplaćuje platu i socijalne doprinose na teret poslodavca, što nije u skladu sa članom 2. stav 1. tačka 3. Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama i članom 56. stav 4. Zakona o budžetskom sistemu.

Da bi se, valjda u nadi, ove malverzacije sa nenamenskom i protivzakonitom isplatom zarada od preko 3,6 miliona dinara, prikrile direktorka, Akademija, nije pripremila, sačinila i podnela finansijske izveštaje, odnosno Bilans prihoda i rashoda, Izveštaj o kapitalnim izdacima i primanjima, Izveštaj o novčanim tokovima i Izveštaj o izvršenju budžeta, za period od 1. januara do 31. decembra 2021. godine, kao što je to propisano članom 2. stav 1. tačka 2) Pravilnika o načinu pripreme, sastavljanja i podnošenja finansijskih izveštaja korisnika budžetskih sredstava, korisnika sredstava organizacija za obavezno socijalno osiguranje i budžetskih fondova, već je iste sastavila za period od 5. marta do 31. decembra 2021. godine. Takođe, u navedenim finansijskim izveštajima nisu obuhvaćene transakcije koje su se odnosile na poslovanje Akademije, a koje su izvršene sa podračuna tri visoke škole u periodu od 1. januara do 30. septembra 2021. godine.

Ovim je učinjen ozbiljan finansijski prekršaj koji bi trebao da se okonča velikom novčanom kaznom.

Biografija direktorke Akademije

Dr sci med. Svetlana Karić rođena je 1963. godine u Šapcu. Na Medicinskom fakultetu u  Beogradu završila je poslediplomske magistarske studije iz oblasti socijalne medicine.  Na istom fakultetu iz iste oblasti doktorirala je 1999. godine.

Osnovne studije je završila na Defektološkom fakultetu  Univerziteta u Beogradu sa prosečnom ocenom 8,80.

Za profesora strukovnih studija na Visokoj školi strukovnih studija za vaspitače Šabac izabrana je 2003. godine.

Od 2008-2011. godine bila je pomoćnik direktora, a u  periodu od 2011-2019. godine u dva mandata bila je direktor Visoke škole strukovnih studija za vaspitače Šabac.

Vlada RS je imenovala dr Svetlanu Karić za vršioca dužnosti predsednika Akademije, prema  Odluci o osnivanju Akademije strukovnih studija Šabac („Službeni glasnik RS”, broj 51/19, 05 broj 02-5890/2020), a  Savet Akademije strukovnih studija Šabac je izabrao za predsednika Akademije 16.10.2020. Na navedenu funkciju stupila je 19.10.2020. godine.

I, umesto da ulaže u kvalitetnije studiranje, direktorka novcem Akademije, „kupuje“ jedan deo zapslenih kako bi dobila njihovu podršku. Ali i za ko zna šta još?

U skladu sa profesionalnim odnosom prema ovoj, veoma značajnoj temi, „Podrinske“ su na mejl adresu Akademije i direktorke poslali Zahtev za pristup informaciji od javnog značaja sa pitanjima na koja građani imaju pravo da dobiju odgovor.

Nažalost, ovo je samo mali deo nezakonitih i štetnih radnji koje rukovodstvo Akademije čini ne mareći da time uništava ugled ove obrazovne institucije ali i nanosi štetu studentima.

„Podrinske“ će pratiti, istraživati i objavljivati sve malverzacije koje su prisutne na Akademiji jer nam je, bar tako smatramo, značajno da Šabac ima respektabilnu visokoškolsku ustanovu.

Ivan Kovačević

Exit mobile version