Uloženo 750 hiljada evra u Transfer stanicu koja se ne koristi

Transfer stanica u Koceljevi nije u funkciji ni nakon pet godina od otvarnja:

Moderna Transfer stanica koja je trebalo da reši problem odnošenja otpada u Koceljevi, svečano je otvorena 2016. godine. U izgradnju ove Transfer stanice tada je Kraljevina Holandija uložila oko 750 hiljada evra. Međutim, nakon tog otvaranja, svoj pun kapacitet nije dočekala.

Danas je ova transfer stanica zapuštena, zarasla u korov, prema rečima ekoloških aktivista iz Koceljeve se mašine koje se tu nalaze su pokvarene, a kontejneri polupani. Odmah do transfer stanice, nalazi se nesanitarna deponija, koja se neretko zapali, a otpadne vode slivaju se u Tamnavu.

“Nisu rešeni odnosi između Opštine i preduzimača koji gazduje ovom stanicom, komunalnog preduzeća “Progres”. Oni imaju neku priču da se čeka da proradi regionalna deponija u Kaleniću pa će onda ovo odavde da nose. Mene interesuje samo zašto bi mi gotov, razdvojen otpad davali na regionalnu deponiju, kada je to već gotov novac? Kod nas su počeli građani tada da selektuju svoj otpad, međutim nije bilo dobre volje i organizacije pa su sav taj otpad sipali u isti kamion”, navodi Slavko Živanović iz Ekološkog udruženja “Za spas lopte”.

Svakodnevno se taj otpad dovozi na nesanitarnu deponiju koja ugrožava životnu sredinu i okolinu u Koceljevi. Ova deponija je nekoliko puta ove godine i gorela.

“Svaki dan ovde bager podiže ovo, podiže metan, podiže butan, pa truje okolinu i građane. Petog aprila 2016. je bila gotova transfer stanica, sve je bilo gotovo. Imamo elektronsku vagu, kontejner za staklo, za opasan otpad. Predviđeno je i da bude ovde bazen u kom bi se pravio compost od zelenog otapada ali sve je to zaraslo u korov. Pare su bačene, 750 hiljada evra je uloženo u ovu transfer stanicu, koja ne radi”, objašnjava Slavko Živanović.

Ekološko udruženje “Za spas lopte” više puta je protestovalo, a Slavko Živanović kaže da je on nekoliko puta privođen u policiju jer je branio kamionima da dovoze otpad na deponiju. Navodi da su građani ogorčeni, ali da niko ne sme da reguje jer je lokalna samouptava njegovim privođenjem plašila ostale građane.

Đ. M.

Exit mobile version