Udruženje građana „Cerski marš“ obeležilo slavu Svetog Andreja Prvozvanog

Udruženje građana „Cerski marš“ obeležilo je u ponedeljak u svojim prostorijama u TC „Kifla“ krsnu slavu Svetog Andreja Prvozvanog. Godina je, kao i prethodna, bila puna izazova zbog epidemiološke situacije, ali je najveća rodoljubiva manifestacija u zemlji nastavila da živi.

Član Udruženja Petar Marković čestitao je svima koji slave, istakavši da se samo na temelju očuvanja sećanja na heroje iz naše prošlosti može crpeti snaga za budućnost kakvu želimo.

-U ovoj godini, kada je bilo više prepreka nego ikada, uspeli smo da sačuvamo „Cerski marš“, najveću rodoljubivu manifestaciju u Srbiji. Nešto što je počelo kao priča u kojoj je učestvovalo pedesetak ljudi, dostiglo je 3.000 učesnika. „Cerski marš“ jeste ostao, opstao i porastao više nego bilo koja druga manifestacija u Srbiji, zbog toga što se nije bavio onim čime se bavila većina drugih, dnevnim i prolaznim, već suštinom našeg srpskog bića, time kako je u najgorim i najtežim vremenima naš narod pokazao svoje najbolje i najlepše odlike. Verujemo i danas da taj put koji mi pređemo i onaj kamen, spomenik na Ceru, predstavlja simbol najboljih odlika našeg naroda, simbol gena koji su nas nebrojeno puta u našoj istoriji spasili i predstavlja put kojim treba da idemo. Sećajući se svake godine cerskih junaka, mučenika iz ovog grada, mi se sećamo toga ko smo, šta smo i odakle smo i to jeste temelj na kom gradimo svoju budućnost i snagu za borbu da sačuvamo svoju zemlju i svoje potomke. Da se i naši potomci ponose svojim precima- poručio je Petar Marković iz UG „Cerski marš“.

Manifestacija „Cerski marš“ ove godine je održana 12. put, a deonicu dugu 37 kilometara, od Šapca do spomen- kompleksa u Tekerišu, prepešačilo je oko 2.000 učesnika. Bila je posvećena majoru Vojislavu Tankosiću, heroju balkanskih i Velikog rata.

D.D.

 

 

Exit mobile version