Udružena planinarska akcija u zapadnoj Srbiji „POHOD NA BOBIJU“

Članovi četiri planinarska društva iz Republike Srbije i Republike Srpske proteklog vikenda upoznali planinu Bobiju u Azbukovici i obišli najviši vrh Tornička Bobija na 1.272 mnv

U nedelju 26. marta 2023. godine na planini Bobiji kod Ljubovije uspešno je izvedena udružena planinarska akcija planinarskih društava iz Republike Srbije i Republike Srpske. U organizaciji Planinarskog društva „Pokreni se“ iz Krupnja u saradnji sa Planinarskim društvom „Javor – sunčana planina“ iz Han Pijeska, Planinarsko-sportskom organizacijom „Vihra“ iz Rudog i Planinarskim društvom „Glasinac“ sa Sokoca uspešno je realizovana akcija „Bobija“ u kojoj je 33 planinara, od kojih sedmoro dece uzrasta od 5 do 10 godina, po prvi put posetilo i upoznalo ovu prelepu planinu u opštini Ljubovija u zapadnoj Srbiji.

U okviru izletničkog lakog pešačkog puta kratkog trajanja u dužini od 11 km planinari su se kretali po markiranom planinarskom putu koji je u drugoj etapi prešao u markiranu planinarsku stazu. Kružna staza oko planine Bobije, sa izlaskom na najviši vrh Tornička Bobija 1.272 mnv, obuhvatila je obilazak velikog broja vidikovaca, izvora, predivnih panoramskih pogleda na okolne valjevske planine kao što su Ranjenica, Medvednik, Jablanik, Povlen, kao i Sokolske planine, Cer, Gučevo, Boranja i Jagodnja.

Posebno oduševljenje planinara izazvao je pogled sa čuvenog „južnog“ vidikovca odakle su se ukazali vrhovi planina u Republici Srpskoj: Udrč, Javor sa vrhovima Velika Igrišta i Veliki Žep kao i planine u zapadnoj Srbiji: Tara, Zlatibor, Golija.

Nakon kišovite noći, atmosferski uslovi su doprineli da vidljivost bude skoro pa idealna, te su planinari imali priliku da u daljini ugledaju planinu Avalu sa čuvenim tornjem od preko 200 metara visine, pa sve do snežnih vrhova Maglića u Federaciji BiH i Durmitora u Crnoj Gori sa 48 vrhova preko 2.000m u koji se nalaze na oko 200 km udaljenosti.

U toku pešačenja, planinari su imali priliku da uživaju u prelepom panoramskom pogledu sa obližnjih vidikovaca: „južni“ vidikovac, Dražin vidikovac, Lučeva stena, Stojkovac i dr.

Prema rečima predsednika PD „Pokreni se“ i vodiča Dušana Žugića iz Krupnja akcija je protekla u najboljem redu, planinari su disciplinovano pratili tempo grupe koji je prvenstveno zavisio od najmlađih planinara i manje iskusnih planinara slabije kondicije.

Na rastanku su dogovoreni pravci daljih delovanja i eto prilike da već 9. aprila 2023. godine planinari iz Krupnja i Rađevine budu gosti PK „Glasinac“ sa Sokoca kada će se pešačiti u okviru akcije „Sedmi proljećni pohod na Veliki Lupoglav“ na Romaniji.

Planinarsko drušvo „Pokreni se“ iz Krupnja je registoravano 19. januara 2023. godine i do sada je zabeležilo nekoliko akcija u neposrednoj okolini Krupnja sa namerom da oblast delovanja prošire. Ovo je lep primer saradnje više srodnih društava koje definitivno doprinosi razvoju planinarstva u našoj zemlji. Društvo iz Krupnja poseban akcenat daje radu sa mlađim naraštajima, kao i realizaciji projekata iz oblasti pozicioniranja i obeležavanja pešačkih i planinarskih puteva i staza, kao i uređenju i zaštiti životne sredine kroz konkretne akcije čišćenja i uređenja terena. Srdačan planinarski pozdrav – vedro.

Dušan Žugić

Exit mobile version