Učenici Škole primenjenih umetnosti u poseti Srednjoj školi za oblikovanje Maribor

Deset učenika Škole primenjenih umetnosti boravilo je u Mariboru od 23. do 27. septembra. Učenici su bili smešteni u porodice vršnjaka koje su i sami ugostili u aprilu ove godine. Boravak u Mariboru bio je sadržajan i upotpunjen izletom na Pohorje, obilaskom Pokrajinskog muzeja Maribor i njegovih bogatih zbirki, posetom izložbe „Migranti“, u okviru Festivala fotografije Maribor, posetama časovima u školi i realizacijom kreativne radionice- izrada zajedničke slike na platnu velikog formata. U školi je otvorena i izložba fotografija, polaznika sekcije za fotografiju i digitalnu grafiku Škole primenjenih umetnosti, pod nazivom „Izložba na dar“. Na izložbi je prikazano trideset najboljih fotografija iz prethodnog perioda, od kojih su mnoge i nagrađivane. Izložba će ostati kao poklon domaćnima.

Direktorka Škole primenjenih umetnosti Nevenka Đokić zahvalila je domaćinima iz Maribora na pozivu, budući da je druženje, kroz upoznavanje drugog grada, predela, svakodnevnog života, navika i potreba vršnjaka iz Maribora predstavljalo značajno iskustvo za učenike koji iz Maribora i Slovenije nose predivne utiske.

-Razmena pedagoške prakse je veoma značajna, važno je da učimo jedni od drugih i prihvatimo primere dobre prakse. Drago mi je što je naša škola u nekim segmentima bila inspiracija za pojedine aktivnosti mariborske škole, pri čemu mislim na postavljanje QR-koda u vidu mozaika koji su, po rečima direktorke Nadje Jager Popović, Mariborčani videli ispred naše škole prilikom jedne od poseta, pa to kasnije i napravili u svom školskom dvorištu. Takođe, bilo mi je drago kada su mi profesori iz ove škole rekli da bi voleli da rade u našoj školi, jer „ona ima dušu“, a to je zaista prava vrednost i nešto što moramo i dalje negovati. Mariborska škola je izuzetno opremljena, sa najsavremenijim nastavnim sredstvima, smeštena u zgradu bivše kasarne, preuređena je po vrhunskim standardima, velika je, svetla, sa mnogobrojnim sadržajima, što zaista ostavlja lep utisak- rekla je Đokićeva.

Profesor slikanja u Srednjoj školi za oblikovanje Maribor Zlatko Prah istakao je da je ovo bilo zaista značajno iskustvo.

-Pripremili smo crtačku i slikarsku radionicu. Najpre smo radili na malom formatu, u dve grupe koje su međusobno sarađivale. Rad smo nastavili na dva velika formata, akrilnim bojama. Učenicima sam dao uputstva i nakon dva sata smo dobili dve zanimljive slike. Bio je to lep izazov, nadam se da ćemo druženje i kreativni rad nastaviti u Šapcu- istakao je Pah.

Učenica četvrtog razreda Srednje škole za oblikovanje Maribor Atena Bošnjak rekla je da je razmena bila prilika da upoznaju naš grad, druže se i urade lepe crteže i slike u školi koje će svi pamtiti… Učenica trećeg razreda Škole primenjenih umetnosti Ivana Krulj pohvalila je druženje.

-Sa Anom koja me je ugostila bila sam i na selu, gde smo zajedno sa bakom i dekom proslavile njen rođendan. Utisak mi je i čas prakse kod modnih dizajnera, gde sam imala priliku da uradim konstrukciju suknje, da je potom iskrojim i sašijem, a njihova profesorka Majda mi je poklonila tu suknju za uspomenu. Njen utisak je da se u našoj školi mnogo više radi i bila je iznenađena veštinama koje sam pokazala na tom času- rekla je ona, a sa njom su se u oduševljenju druženjem saglasile učenice drugog razreda Škole primenjenih umetnosti Hristina Rajković i Anastasija Cvetić.

Na učenicu trećeg razreda Škole primenjenih umetnosti Jelenu Čeivanović najjači utisak ostavila je arhitektura Maribora, mnogo divnih, starih, očuvanih zgrada, među njima i Pokrajinski muzej koji je smešten u dvorac.

Direktorka Škole primenjenih umetnosti istakla je da najveća vrednost ovih razmena upravo i jesu prijateljstva koja se rađaju i održavaju, kroz upoznavanje drugih naroda i kultura, jer jedino tako, kao još uvek mladi ljudi, mogu upoznati i sami sebe.

Exit mobile version