U susret Danu reke Save

Škola primenjenih umetnosti predstavnik Srbije u projektu o zagađenju reke Save

U susret Danu reke Save koji se obeležava 1. juna, realizuje se regionalni projekat ispitivanje mikroplastike u reci i đubreta na obali. Projekat se realizuje u četiri zemlje: Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji, a jedini predstavnik naše države je Škola primenjenih umetnosti.

Luka Vojinović, učenik Škole primenjenih umetnosti

Ima dosta smeća bliže reci nego dalje od nje, to mogu da zaključim nakon istraživanja u grupi B u kojoj sam bio. Našli smo zanimljive stvari i nikad ne bismo mogli poverovati da nam je neko samo rekao da se to nalazi blizu reke, kao na primer konzervirana hrana za ljudsku upotrebu, stvari, odnosno odevni i drugi predmeti koji nisu za korišćenje na reci. Podstakla me je znatiželja da učestvujem u ovom projektu, odnosno zanima me koliko je reka Sava u Srbiji, tačnije Šapcu zagađena i koliko plastike i štetnih meterija se nalazi u reci i oko nje.

Plastika se razlaže 500 do 1.000 godina, limenke od 200 do 300, opušak cigarete od 10 do 12 godina što je, kako kaže profesorka, veliki broj i pokazatelj je kako sve to utiče na zagađenje životne sredine. Zato je pored širine, sakupljan otpad i po dužini obale, odnosno oko 50 metara. Tokom dana istraživanja sakupljena je, raspoređena i upisana u tabelu velika količina otpadnog materijala.

Milica Živanović, učenica Škole primenjenih umetnosti

  • Ja prvi put istražujem ovako nešto, odnosno vršim eksperiment i iskreno super je osećaj. Očekujem da će rezultat istraživanja moje grupe, grupe C, pokazati da mikroplastike ima u samoj reci Savi. Vidimo da po obali ima dosta plastike, mogu misliti koliko će analiza pokazati da se plastike nalazi u reci.

Vuk Grujičić, učenik Škole primenjenih umetnosti

  • S obzirom dokle smo došli sa zagađenjem životne sredine, rezultat istraživanje otpada na obali Save me nije uopšte iznenadio. Iskreno, očekivao sam da će biti i više otpadnog materijala. Projekat koji realizujemo je baš lepa aktivnost, svi se družimo, uživamo u prirodi, čistimo je i istražujemo. Sigurno posle ovoga ćemo više upozoravati ljude da ne bacaju smeće van mesta koje je namenjeno za to.

Svaka škola će izneti podatke iz svog grada o situaciji u kojoj se nalazi obala ali i sama reka Sava, odnosno o tome koliko je zagađena. Na kraju će se napraviti grafikon koji će pokazati u kom gradu, pored reke i u samoj reci Savi ima najviše otpadnog materijala. Iz Škole primenjenih umetnosti prijavio se veliki broj učenika za učešće na ovom projektu. Profesorka ističe da je ova akcija za njih izuzetno zanimljiva i da đaci vole da istražuju.

Isidora Kovačević

Exit mobile version