U skladu sa preporukama, savetima i uputstvima od strane Ministarstva prosvete i Kriznog štaba

OŠ „Laza K. Lazarević“ – Obrazovanje u doba korone

Pandemija i borba sa koronavirusom koja, i u našoj zemlji, traje više od godinu dana izazvala je velike promene u našim životima. Kažu, sve se «okrenulo naglavačke» a normalizacija života nije ni na vidiku. U celoj ovoj zdravstvenoj zbrci mnogi stručnjaci smatraju da je obrazovanje, ako izuzmemo zdravstvo, podnelo veliki teret sa nesagledivim posledicama. A kako funkcioniše  škola  u vreme pandemije  razgovaramo  sa  rukovodstvom  Osnovne  škole “Laza K. Lazarević“ Šabac: direktorom Milanom Blagojevićem i pomoćnicima Nikolom Tanasićem i Svetislavom Predićem.

Kako se sa ovim problemom borite u vašoj školi?

Aktuelna, nažalost, nimalo lepa tema o kojoj slušamo i sa kojom se borimo već više od godinu dana jeste pandemija koja je prouzrokovana širenjem virusa korona. U skladu sa preporukama, savetima i uputstvima od strane Ministarstva prosvete i Kriznog štaba škola funkcioniše na takav način da se trudi da obezbedi sve epidemiološke uslove kako bi sačuvala zdravlje svojih učenika i svih zaposlenih. U vezi sa navedenim poštuju se i primenjuju sve epidemiološke mere, a dobra saradnja, podrška i razumevanje među zaposlenima jeste preduslov da pobedimo pomenuti nemili virus i vratimo se u redovne tokove bez maski, distance i drugih zabrana. Ovo je, zapravo, zadatak svih nas!

Novosti iz naše škole u vreme pandemije april 2021.:

Trenutno  je u toku  upis i testiranje dece u prvi razred Osnovne škole „Laza K. Lazarević”, Šabac koji je počeo 1. aprila i traje do 31. maja 2021. godine. Novina  od  ove  godine  je  kada  je  upis  prvaka  u pitanju da roditelji jednim dolaskom u školu završavaju i upis i testiranje učenika kod pedagoga i  psihologa, ono što roditeljima budućih prvaka posebno olakšava upis jeste da nije potrebno dostavljati nikakvu dokumentaciju, (izvod iz matične knjige rođenih, lekarsko uverenje, potvrdu o obavljenom predškolskom programu) jer se ona povlači službeno elektronskim putem. Zakazivanje upisa i testiranja se može obaviti putem aplikacije za eZakazivanje termina za upis i testiranje deteta u OŠ koja je dostupna  za roditelje na linku: https://euprava.gov.rs/ .

Ukoliko roditelj ne želi da putem eUprave zakaže termin upisa i testiranja, može se, kao i do sada, obratiti školi putem upitnika na sajtu škole, http://www.oslaza.edu.rs/upis-1-razred.html  telefonom ili lično  doći  u  školu  uz  poštovanje  svih  preporučenih  epidemioloških  mera.

Do  sada  je  blizu  sto  roditelja  zakazalo za  svoje  prvake  upis  i  testiranje  učenika  u Lazinu  školu. Očekivanja  su  da  do  kraja roka predviđenog za  upis  i  testiranje  u  školu  za  narednu  školsku  godinu  bude  upisano  oko 180 prvaka,  od  čega  110  prvaka  u  matičnoj  školi  i  70 prvaka u  izdvojenim  odeljenjima Jevremovac, Varna, Pocerski Metković, Grušić, Desić, Slatina i Maovi.

Da li i u kojoj meri ovaj način školovanja utiče na kvalitet nastave?

Školovanje u doba pandemije donelo je mnogo promena, a sa njima nastupili su različiti izazovi i prateći problemi. U skladu sa detaljnim uputstvima izdatim od strane Ministarstva, a koji su dati kao pomoć i podrška, realizuje se vaspitno-obrazovni rad. Svakako da pomenuti način školovanja i te kako utiče na kvalitet nastave i to iz više uglova. Časovi su skraćeni, deca su podeljena u grupe što podrazumeva da se oni u školi ne sreću i ne druže, a manjkavost onlajn nastave prisutna je bez obzira na to u kojoj meri su učenici uključeni u istu.

Sa kojim problemima se susreću i nastavnici i učenici?

Nastavnici su u obavezi da nastavu za jednu grupu realizuju u školi, dok za drugu grupu, koja tog dana prati onlajn, postavlja materijale uz detaljna objašnjenja, a pošto je takav vid objašnjenja, bez žive reči, često nejasan učenicima, onda je neophodno istu lekciju predavati ponovo u školi, jer je svima u interesu usvajanje znanja, a ne dosledno praćenje planova i zadovoljavanje forme. Učenici i nastavnici drugog ciklusa nastavu trenutno pohađaju onlajn, u realnom  vremenu  prema  utvrđenom  rasporedu  časova  gde  čas  traje  45 minuta, pa se žale i jedni  i drugi na dugo sedenje pored laptopa i računara, tehničkih problema sa internetom, kamerom, zvukom, neurednom prisustovanju učenika onlajn časovima, fizički prisutni a rade nešto drugo (igraju igrice, gledaju film…), zatim  nemogućnost  dolaska u školu i druženja, manje vremena za slobodne aktivnosti i slično.

Novosti iz naše škole u vreme pandemije april 2021.:

U  školi se pored  upisa  prvaka  intezivno radi na završetku projektne dokumentacije  za   izradu  kotlarnice  i  grejanja u  IO Grušić,  rekonstrukcije/  sanacije  krova, fasade, gromobrana, oluka  škole u IO Varna, ograđivanje  školskog  dvorišta  u IO Slatina, proširivanje video-nadzora i alarma u IO Jevremovac,  pripremi za objavljivanje javne  nabavke  za  sanaciju  podova  u svim učionicama matične  škole,   kao  i   završetku  letnje  učionice  i  uređenja  ulaza  za  učenike i dvorišta  škole.

Škola  učestvuje  u  projektu “Partnerstvo za pravedno kvalitetno obrazovanje”, koji realizuju CIP – Centar za interaktivnu pedagogiju u saradnji sa  Dečijom fondacijom Pestaloci  uz podršku Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja; kao  partnerska  škola  sa OŠ“ Vuk Karadžić“ i OŠ“ Nikolaj Velimirović“    projekat  traje  od  januara 2020. godine  do  decembra  2022. godine, kao i projektu  „Škole za 21. vek“ ovaj projekat je ambiciozni trogodišnji obrazovni program koji je osmislila i sprovodi organizacija British Council, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.  Cilj ovog programa, koji se realizuje u partnerstvu s nadležnim obrazovnim institucijama zemalja učesnica je da milion učenika uzrasta 10-15 godina stekne veštine kritičkog mišljenja i rešavanja problema. Pored sticanja veština kritičkog mišljenja i rešavanja problema, deca će usvojiti praktične veštine programiranja i imati priliku za usavršavanje svojih veština kroz programiranje fizičkih uređaja (eng. physical computing).

U okviru ovog programa, naša škola je dobila 60 mikrobit uređaja – džepnih računara na kojima deca mogu da programiraju i koriste ih za rešavanje svakodnevnih problema iz raznih školskih predmeta.

Kako se u vašoj školi borite sa objektivnim ocenjivanjem učenika?

Ocenjivanje ne bi trebalo da predstavlja borbu, već jedan presek koji će pokazati u kojoj su meri usvojene adekvatna znanja koja treba da se vrednuju. No, u uslovima pandemije, i ocenjivanje je otežano, posebno kada su učenici samo onlajn, što govori u prilog tome da je često vrlo teško naći adekvatan način kada je ocenjivanje u pitanju, a opet biti dovoljno tolerantan na izgovore ili realno stanje kada se učenici žale da ne mogu da pristupe zbog slabog interneta ili drugih tehničih razloga. Naravno, u našoj školi ocenjivanje se vrši u skladu sa Pravilnikom, poštuje se formativno ocenjivanje koje dovodi do sumativne ocene i na takav način se trudimo da ocenjivanje bude što objektivnije i u skladu sa postignućima.

Exit mobile version