U Šapcu za nedelju dana 699 novoobolelih od kovida- 19

Testirane 1.942 osobe, hospitalizovano 167 pacijenata

Epidemiološka situacija u Mačvanskom okrugu i dalje je veoma nepovoljna. Aktivno je u proteklih 14 dana obolelo 3.044, od tog broja 1.164 osobe iz Šapca, gde je testirano 1.942, a na kovid-19 pozitivno 699 uzoraka. Na bolničkom lečenju je 167 pacijenata. Najveći broj obolelih je radno sposobno stanovništvo od 35 do 49 godina, dok je među hospitalizovanima pretežno muška populacija, saopšteno je posle sastanka Štaba za vanredne situacije u ponedeljak u Gradskoj kući.

Epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Šabac dr Dragana Radojičić navela je da je veliki broj testiranih kako PCR, tako i antigenskim testovima. Tokom prošle nedelje u Mačvanskom okrugu testirano je najviše osoba do sada- 4.892, od kojih su 1.773 pozitivne.

-Pored radno sposobnog stanovništva, veliki broj osoba starijih od 65 godina je oboleo, što je zabrinjavajuće. Mlađa populacija treba da smanji kontakte sa starijim osobama. Kada se uzme u obzir broj obolelih na 100 hiljada stanovnika, Šabac je i dalje četvrti, nakon Ljubovije, Bogatića i Krupnja. Prema statističkim izveštajima odnos broja stanovnika i zaraženih u Šapcu je oko 36 odsto, što je malo manji procenat u odnosu na ranije izveštaje. Veliki broj osoba je u izolaciji, s obzirom na to da se radi o porodičnom oboljevanju. Osam učenika nižih razreda je novoobolelo iz porodičnih kontakata- navela je dr Radojičić.

U protekla 24 sata u prijemno- trijažnoj ambualanti Opšte bolnice Šabac pregledano je 35 pacijenata, devet je primjeno i pet otpušteno. Ta zdravstvena ustanova uspešno se nosi sa povećanim obimom posla, ocenio je dr Dejan Maksimović.

-Od 167 hospitalizovanih pacijenata, 11 je u jedinici respiratornog centra, dva su intubirana, jedan je na kiseoničnoj ventilaciji. U kovid delu pedijatrije smeštena su dva deteta, koja su stabilna i dobrog opšteg stanja. Najveći broj obolelih je radno sposobna muška populacija starije dobi- objasnio je dr Maksimović.

U kovid ambulanti Doma zdravlja zabeležen je najveći broj pregleda od početka svakodnevno između 424 i 464, kao i povećan broj testiranih.

-Tokom vikenda imali smo blagi pad broja pregledanih- u subotu 376, u nedelju 363. Za vikend smo imali  između 60 i 80 pregleda dece, u subotu 51, juče 46. Na pravom smo putu, nema mesta opuštanju. Treba da nastavimo da poštujemo mere kao bismo sveli preglede na minimum. Molim sugrađane da se što pre jave na pregled i da kažu koliko dugo imaju simptome, jer od toga zavisi koje će testiranje biti primenjeno. Važno je da napomenu da li su imali kontakt sa zaraženom osobom i da prijave kontakte- podvukla je direktorka Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ dr Jasmina Stanković.

D.Dimitrijević

Exit mobile version