U Šapcu 66 novozaraženih, dva pacijenta preminula od kovida-19

Epidemiološka situacija na području Mačvanskog okruga i Šapca kao centra okruga i dalje je izrazito nepovoljna, saopšteno je na sastanku Štaba za vanredne situacije, kojim je predsedavao komandant dr Aleksandar Pajić. Za poslednja 24 sata testirano je 188 osoba, od čega je 66 novozaraženih. Bitku sa kovidom tokom prethodnog dana izgubile su dve osobe.

U Opštoj bolnici “Dr Laza K. Lazarević” na lečenju nalazi se 103 pacijenata – zdravstveno stanje osam osoba je teško i one su u respiratornoj intenzivnoj jedinici. Četiri su intubirana na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji, dok su dva na neinvanzivnoj. Tokom prethodnog dana ova ustanova zabeležila je devet prijema i dva otpusta.

– Starost pacijenata koji su preminuli je 74 i 67 godina. Ovo je peti slučaj da su pacijenti sa teškom kliničkom slikom preminuli od posledica kovid infekcije. Juče je jedno dete primljeno u crvenu zonu pedijatrije. Reč je o detetu koje je sa upalom pluća poslato iz Doma zdravlja. Obavljeno je 23 pregleda u prijemno-trijažnoj ambulanti – istakao je direktor šabačke Opšte bolnice dr Slobodan Popović i dodao da je najveći broj obolelih uzrasta od 30 do 60 godina.

Dr Branko Vujković, v.d. direktora Zavoda za javno zdravlje u Šapcu, kaže da nije reč o dramatičnom skoku zaraženih, jer su počeli testiranja brzim antigenskim testovima.

– Stanje u ustanovama socijalne zaštite je veoma zadovoljavajuće, nema obolelih ni korisnika ni zaposlenih. U Zavodu za javno zdravlje imamo četiri novoobolela zaposlena zdravstvena radnika. Što se tiče obrazovnih ustanova, dobra vest je da tokom protekla 24 sata, nismo imali nijedan novi slučaj infekcije, što znači da se poštuju mere Uredbe Vlade Republike Srbije – naveo je dr Vujković.

Iz Štaba apeluju na građane da sutrašnju slavu Aranđelovdan proslave u krugu najuže porodice, jer ako slušamo struku i poštujemo mere prevencije, ući ćemo u fazu zaravnjenja epidemiološke krive.

Exit mobile version