U Novom Pazaru prisutan govor mržnje na političkoj sceni

Država nema ”instrument” koji bi pokazao da li je nešto sloboda izražavanja ili njegova zloupotreba, pa je i govor mržnje na političkoj sceni, kako u Srbiji tako i u Novom Pazaru i Sandžaku, sveprisutan problem koji se ne rešava. Nameće se utisak da živimo u društvu u kojem postoji tolerancija prema govoru koji je neprihvatljiv. Predstavnici različith političkih partija u Novom Pazaru saglasni su da je govor mržnje sve prisutniji i na lokalnoj pollitičkoj sceni. Rešenje vide u većem stepenu poštovanja Poslovnika o radu, međustranačkom dijalogu, kao i većem uključivanju žena u politiku.

Predstavnik Sandžačke demokratske partije, koja u Novom Pazaru čini okosnicu vladajuće koalicije, inače narodni poslanik u Skupštini Srbije i predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova dr Muamer Bačevac kaže da sada „normalnost“ ne donosi mnogo glasova, te da političari postaju marketinški stručnjaci bez odgovornosti i osećaja za pravdu.

Muamer Bačevac

”Živimo nažalost u vremenu plime populizma koji se karakteriše agresivnim i bombastičnim nastupima svetskih i regionalnih političara. Danas normalnost, mislim na uljudan i argumentovan nastup, ne donosi mnogo glasova. Podilazi se biračima na njihovu štetu, a političar postaje marketinški stručnjak bez odgovornosti i osjećaja za pravdu. Nema ideologija, sve je goli interes. Televizije su pretrpane sadržajima sa opskrbnim likovima koji se utrkuju u senzacionalizmu i netoleranciji. Kod nas na lokalu je toga manje, ali ima jako mnogo lažnih vesti kojima se želi destabilizovati i oslabiti lokalna vlast. Nema prirodne nepogode, ni poplave, ni požara; nema ljudskih nesreća i tregedija, koje se nisu politički zloupotrebile i za njih optužile lokalne vlasti. Kad nemate argumenata i znanja, onda vam je najlakši napad, i to napad na ličnost (ad homminem) sa glavnim ciljem da diskreditujete i omalovažite konkurenciju’’, naglašava Bačevac.

Da je govor mržnje sveprisutna pojava na političkoj sceni i da sve veći broj političara na taj način pokušavaju diskreditovati svog protivnika u očima javnosti”, saglasna je i predsednica Organizacije žena Stranke demokratske akcije u Novom Pazaru Indira Hadžibulić

Indira Hadžibulić

”Što se tiče SDA Sandžaka, mi ćemo čuvati dostojanstvo svakog pojedinca, bez obzira na govor mržnje upućen nama. Svaki čovek, svojim delovanjem i javno izgovorenom riječju, zapravo govori najviše o sebi; ko je, šta je, kome pripada i ko njemu pripada. Mi smo protiv upotrebe govora mržnje kao sredstva za postizanje političkih ciljeva. Govor mržnje je pošast koju treba iskoreniti. On je suprotan našoj bošnjačkoj i sandžačkoj tradiciji”, ističe Hadžibulić.

Uzroke govora mržnje kod lokalnih političara naši sagovornici vide u nedostatku ličnog identiteta i odgoja, neprihvatanju tuđeg mišljenja ili namernog skretanja pažnje sa realnih problema, čije im rašavanje nije u interesu.

„Kao i u odgoju tako i u političkom životu postoji samo nagrada i kazna. U lokalnom parlamentu postoji poslovnik koji jasno zabranjuje govor mržnje. Odbornik je dužan da se s poštovanjem odnosi prema kolegama odbornicima, a ako to ne čini, propisane su i odgovarajuće sankcije. Dosledna i energična primena poslovnika, kao i pravedan pristup predsedavajućeg je lek. Uz to, kao drugu stranu medalje, uvek treba pohvaliti i nagraditi najaktivnije i najkorektnije odbornike javnim priznanjem“, smatra Bačevac.

I pitanje učešća žena u politici usaglasilo je stavove naših sagovornika iz redova, kako vladajuće, tako i opozicionih političkih partija u Novom Pazaru. Smatraju da bi više žena u politici uticalo na suzbijanje govora mržnje.

„Neka straživanja pokazuju da su žene sklonije kompromisu i dogovoru, te da veće prisustvo žena u politici doprinosi smanjenju političkih tenzija. S’ toga je srećna okolnost da u svakom izbornom ciklusu imamo sve više žena u političkom životu“, kaže ispred Sandžačke demokratske partije dr Muamer Bačevac.

Projekat “Stop govoru mržnje: Pozitivni primeri iz lokalne zajednice”, koji realizuje Udruženje građana Lokal medija plan iz Novog Pazara, sufinansiran je iz budžeta Republike Srbije- Ministarstva informisanja i telekomunikacija. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Exit mobile version