Tradicionalni januarski koncert Folklornog ansambla „Đido“ u Bigatiću

Srce igra kad deca igraju

 

U Kulturno-obrazovnom centru u Bogatiću, u nedelju je održan tradicionalni januarski koncert Folklornog ansamla „Đido“. Nastupilo je 210 izvođača, najviše dece iz najmlađih kategorija ansambla. To je najviše oduševilo brojnu publiku, koja je često, na bis, pozivala izvođače da, još jednom, odigraju završnicu prethodne folklorne igre. Bilo je zadovoljstvo i milina gledati mališane, devojčice i dečake, i tek stasale devojke i mladiće, kako svim srcem i bićem – uz muzičku pratnju Narodnog orkestra „Đida“, pod rukovodstvom Zorana Puzića – svojom igrom, u savremenim koreografijama, ali u nošnjama oblikom iz starina, igraju igre svojih predaka iz Mačve i svih oblasti Srbije, i čuvaju tradiciju i običaje srpskog bića.

Više od sat i po koncetra je proteklo, a da je retko ko primetio da nije nastupio Prvi izvođački ansambl „Đida“. Oni su, sa veteranima, godišnji koncert održali u decembru prošle godine.

Izvorne narodne pesme iz Mačve pevale su devojke iz Pevačke grupe ansambla.

Umetnički rukovodilac Folklornog ansambla „Đido“, Miloš Simić, posebno je naglasio da je najveća vrednost ansambla u velikom interesovanju mladih za folklor, izvornu muziku i, u tom spektru, običaje Mačve i srpskog naroda u celini.

D.F.
Exit mobile version