Tradicija prerasla u veliki festival lilanja

Podrinske na festival “LilaLo” u Loznici:

Stanovnici Loznice u nedelju su tradicionalno uoči Petrovdana palili „Petrovdanske lile“. Skoro ispred svake kuće deca i mladi su lilali, a manifestacija „LilaLo“, posvećena ovom običaju, organizovana je u dvorištu crkve. “LilaLo” se organizuje po četvrti put, a ove godine tradicionalno lilanje ispratio je bogat kulturno zabavni program, koji je trajao tri dana.

Lilanje je zabeleženo u delovima Zapadne Srbije, Valjevskom kraju, delovima Bosne i Hercegovine i manjim mestima u Crnoj Gori. Paljenje vatre i lila simboliše na ona vremena kada su hristoborni carevi progonili i mučili hrišćane, vezujući ih za drvene stubove, natapajući ih smolom i paleći ih. Neki zapisi govore čak i da je lilanje starije i od Hrišćanstva, te se verovalo da lila tera demone i zle duhove od ljudi i životinja.

U Šapcu, Bogatiću i Valjevu, lilanje je i dalje prisutno na seoskom području, međutim evidentno je da se sve manje lila uoči Petrovdana.

“Specifičnost Loznice je u tome što je lilanje zadržano u samom gradskom jezgru, te lilanje nije prisutno samo u selima kako je slučaj u ostalim delovima Srbije gde se lila, već ovde možete videte lile i u centru grada, na ulicama, trgovima, raskrsnicama, ispred dvorišta. Neću pogrtešiti ako vam kažem da se večeras lila na najmanje hiljadu mesta u gradu”, kaže Snežana Perić, direktorka Turističke organizacije grada Loznica.

Tradicija lilanja koja je u ovom kraju sačuvana, prerasla je u organizovano paljenje lile u dvorištu crkve Pokrova Svete Bogorodice u Loznici, koje traje već 11 godina, a to lilanje preraslo je u festival “LilaLo” koji se organizuje već četiri godine.

“LilaLo je postao brend grada. Ovo što se večeras dešava u Loznici, možete samo ovde videti i nigde više. Mi smo se potrudili da u čast lilanja organizujemo manifestaciju koja će trajati nekoliko dana, te je ove godine organizovan bogat kulturno zabavni program na više lokacija, osim u Loznici, program je bio u Banji Koviljači i Tršiću, gde su koncerte održali Dr Nele Karajlić, Zoi i grupa Negativ i Ivana Peters”, ističe direktorka Turističke organizacije Loznice Snežana Perić.

Uz muziku, plamen lila i druženje, ovaj događaj najinteresantniji je pre svega deci. Paljenju lila u porti crkve, prethodio je nastup folklora.

“Deda mi je napravio lilu, obično lilamo na ulici, ali smo večeras došli ovde da palimo vatru zajedno i da gledamo folklor, ja baš volim da lilim”, kaže mali dečak koji je na lilanje došao sa mamom.

Na LilaLo festival došli su i stanovnici Kine koji rade u Loznici, naglašavajući da prvi put vide ovako nešto spektakularno. Ali, oni nisu bili jedini koji su se prvi put susreli sa lilanjem.

“Iskreno, prvi put sam u Loznici na lilanju, i prvi put se susrećem sa ovim običajem. Moram priznati da mi je baš zanimljivo, iako nam je malo pretoplo u ovom trenutku”, kaže jedna od devojaka koja je prvi put pali lilu.

Nekoliko dana pre Petrovdana, lile se prave od kore divlje trešnje a zatim se suše na suncu, kako bi bolje gorele.

“Lile su najbolje od trešnjine kore. Mada, prave se i od kore breze, ali te lile kraće gore i imaju manji plamen. Kora se guli sa drveta trešnje visokog oko dva metra, na taj način da se samo stablo ne ošteti i onda se te kore stavljaju na štap. Ja svake godine napravim i prodam oko 500 lila, a neki prodavci uspeju da prodaju i do hiljadu i po komada” kaže Slavoljub Živanović, prodavac lila iz Loznice.

Na predlog Centra za kulturu „Vuk Karadžić“ u Loznici, ovaj obred uvršeten je u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.

Đ.M.

Exit mobile version