Tamo gde ima htenja i razumevanja rađaju se deca

Na konferenciji za medije, održanoj 25. septembra 2023. godine, Udruženja građana „Roda“koje se bavi podrškom parovima u procesima vantelesne oplodnje u ime grada Loznice koji vodi aktivnu i odgovornu populacionu politiku govorili su predsednica udruženja Sonja Janković, načelnica Odeljenja za društvene delatnosti Tanja Matić Glišić i pomoćnik gradonačelnika Ljubinko Đokić.

Kada je pre mesec dana osnovano ovo udruženje svi su bili motivisani činjenicom da se na najdirektniji način pruži podrška parovima sa sterilitetom jer je svaki šesti u Srbiji sa ovom pojavom.

– Nastojimo da svi budu informisani da se sterilitet leči a raduje nas činjenica da se u Loznici svake godine izdvaja 350.000 dinara po jednoj proceduri vantelesne oplodnje za parove koji su odbijeni od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, rekla je Jankovićka, majka dvoje dece rođene kroz ovaj način gradske podrške. Zahvalna je ipak, što su i država i naš grad, sa više pozitivnih zakonskih propisa doprineli da se na prepoznatljivom mestu omogući svakome najslađa briga a to je potomstvo. Najavila je više aktivnih radionica Udruženja „Roda“ sa ginekolozima, psiholozima, endoktrinolozima i hematolozima koji će stručno podržavati uspešnu putanju ovakvih procesa. S neskrivenim zadovoljstvom i radošću što u Gradu i Gradskoj upravi Loznice imaju savršenog partnera za budućnost, predstavnici udruženja su uručili zahvalnicu kojom su potvrdili da je ovde od 2020. godine iz budžeta planski izdvajano po pet miliona dinara u prve dve godine a u naredne dve taj iznos je bio uvećan na po šest miliona.

– Lepa vest je da je sedam beba u našem gradu rođeno vantelesnom oplodnjom a još lepša će biti kada se krajem godine rode još tri bebe, rekao je pomoćnik gradonačelnika Ljubinko Đokić.

– Nama je jasno da u procesu vantelesne oplodnje bračni parovi imaju posebna osećanja, očekivanja kao i određene strahove te zato smatram da je podrška društvene zajednice dobro primljena. Zato ćemo podržavati ovakvo udruženje, bilo da je reč o primarnom ili sekundarnom sterilitetu. Kao društveno odgovorna sredina mi smo se mnogo pre potvrdili finansijskim podrškama za prvi sklopljeni brak, za svako novorođeno dete, kao što finansiramo nezaposlene porodilje da prve godine novorođenog deteta… Isto činimo kroz novčana izdvajanja najboljim učenicima i studentima i zato smo, zahvaljujući inicijativama gradonačelnika svuda prepoznatljivi kao grad koji je na vrhu lestvice gde se na odgovoran način vodi proaktivna socijalna politika, istakao je Đokić.

Načelnica Odeljenja za društvene delatnosti Tanja Matić Glišić zaključuje da je Udruženje građana „Roda“ prava adresa gde će grad ubuduće pružati svu tehničku, logističku i finansijsku podršku u skladu sa pravilnikom koji će ovu važnu oblast sa nivoa, i grada i države, omogućiti parovima i ženama do 45 godina da dobiju potomke.

Ona je podsetila da se u Loznici izdvajaju najveća finansijska sredstva u Srbiji a dobro je što parovi sami biraju renomirane klinike gde bi želeli da postanu roditelji.

Podsetila je, da je u vreme pandemije zabeležen nešto manji broj parova koji je ovo pravo mogao da realizuje preko gradskog konkursa.

– Parove ne čine zidovi već ljudi a svesni smo da se u manjim sredinama parovi suočavaju sa različitim problemima i zato će radionice koje su najavili iz ovog udruženja imati važno mesto i značaj. Tamo gde ima puno ljubavi i htenja, razumevanja i sreće, nade i vere ima i više novorođene dece, poručila je načelnika Tanja Matić Glišić.

 

Exit mobile version