Svetski dan biciklizma

0

UDRUŽENjE „VOZI ULICE“ I NARODNI MUZEJ ŠABAC

Udruženje „Vozi ulice“ i Narodni muzej Šabac pozivaju sve sugrađane da zajedno obeleže Svetski dan biciklizma vožnjom-vođenom turom kroz istoriju grada. Vožnja će početi u sredu, 3. juna, u 12 časova sa Gradskog trga.

Svetski dan biciklizma ustanovljen je 2018. godine kao podsticaj građanima da počnu aktivnije da koriste ovo prevozno sredstvo. U uverenju da je bicikl ne samo funkcionalno sredstvo prevoza u gradu, već i odličan vid rekreacije, Udruženje „Vozi ulice“ i Narodni muzej Šabac žele da sugrađane pozovu na njegovo aktivno korišćenje organizacijom vožnje „Biciklom kroz istoriju“.

Obilazak gradskih znamenitosti vodiće kustosi Narodnog muzeja, arheolog Momir Cerović i istoričar Branislav Stanković, koji će bicikliste upoznati sa istorijom nekoliko ključnih gradskih istorijskih punktova: od najstarijeg, praistorijskog nalazišta na mestu današnje Benske bare, do vremenski nešto novijih arhitektonskih spomenika, poput zgrade hotela „Zeleni venac“.

Vožnja počinje sa Gradskog trga u sredu, 3. juna, u 12 časova, i kretaće se sledećom putanjom: Gradski trg-Benska bara-Stari grad-Hotel „Zeleni venac“-porta crkve Svetog Petra i Pavla.

Pozivamo sugrađane da nam se pridruže u ovoj nesvakidašnjoj vožnji i da zajedno steknemo nova znanja o prošlosti našeg grada.

U slučaju kiše, vožnja se odlaže za prvi naredni dan bez padavina.

Facebook komentari

Leave A Reply