Svedočanstva golgote srpskog naroda

Pisma sa Korzike

Narodna biblioteka “Janko Veselinović” u Bogatiću, bila je još jednom domaćin promocije knjige, čija tematika je vezana za period Velikog rata i obeležavanje stogodišnjice od Albanske golgote i dva veka od Drugog srpskog ustanka.

Knjiga „Srbi na Korzici“, autora Zorana Radovanovića, učitelja iz Drenovca, pojavila se u okviru edicije „Srbija 1914-1918“, u izdanju RTS-a i izdavačke kuće „Promotej“. Prošle godine je na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, nagrađena za izdavački poduhvat godine.

Okupljene je na početku, u ime organizatora, pozdravila Katarina Lazarević, direktor Narodne biblioteke u Bogatiću i dala kratak uvod u temu kojom se knjiga bavi. U promociji knjige „Srbi na Korzici“, pored autora, učestvovala je i dr Anđelka Lazić, profesor lingvističkih nauka, koja je čitala odlomke iz knjige.

Autor je predstavio multimedijalnu prezentaciju o Srbima na Korzici, posebno ističući sudbinu mačvanskog življa i stanovnika Drenovca, rukovodeći se zapisima tadašnjeg paroha crkve u Drenovcu.

U svojoj knjizi, autor podseća, da je pesma „Kreće se lađa Francuska“, nastala upravo prilikom evakuacije srpskih vojnika sa Krfa i Vida na Korziku i severnu Afriku.

Exit mobile version