Svečano otvorena skulptura ,,Dijalog” umetnika Marka Vukše

U okviru proslave Dana grada Šapca

Skulptura ,,Dijalog” umetnika Marka Vukše svečano je otvorena u četrvtak na prostoru Savske avenije. Izvedena je u čeliku i nastala u okviru Rezidencijalnog programa Kulturnog centra u Šapcu uz podršku Ministarstva kulture RS, Grada Šapca i donacije privatne kompanije, 2020/21 godine.

Rezidencijalni program se realizuje već nekoliko godina zahvaljujući čemu je grad postao lepši i bogatiji za veći broj dela savremene umetnosti u javnom prostoru, a njegov pokretač i kustos je istoričar umetnosti Filip Kovačević.

V.d. direktorka Kulturnog centra Svetlana Stanković rekla je da je to poslednja u nizu skulptura, te da se zatim nastavlja sa projektom murala.

-Drago mi je što smo uspeli da završimo skulpturu na Dan grada i ulepšamo Savsku aveniju. Osim što prelepo izleda, važno je da pošaljeno poruku da znamo da u našem društvu imamo razlličita mišljenja i potrebno je da dijalogom dođe do nekog rešenja kako bi grad napredovao u pravom smeru i bio kao nekada Mali Pariz, kada smo bili prvi u svemu. Nadam se da će tako biti uspomoć ove vlasti i gradonačelnika- rekla je Stankovićeva.

Umetnik je izrazio zadovoljstvo što se na Dan grada otvara delo čiji je autor.

-Sama skulputra je inpirisana mestom gde je postavljena, prelepom Savskom avenijom, svi komplimenti za urbanistički plan. Taj neki spoj koji pruža Savska avenija, spajajući grad i reku, a u isto vreme i tvrđavu i grad, na neki način govori o prostornom, ali i vremenskom dijalogu reke i grada, o istoriji savremenog doba. Opet nalazi se na šetalištu, neka sadašnja vrsta dijaloga je najvažnija, a to je upravo dijalog među ljudima. Skulptura koja, likovno govoreći, ima dve suprotstavljene forme koje ne idu jedna s drugom, a u stvari mogu da nađu zajednički jezik, to smo mi u stvari- naglasio je Vukša.

D.D.

Exit mobile version