Svečano otvoren most „Bratoljub“

LJUBOVIJA – Nakon završetka Prvog svetskog rata reka Drina nije više bila granica između dveju država, već spona između dva ista naroda. Tadašnji državni vrh Kraljevine Jugoslavije (SHS) odlučio je da premosti reku Drinu i u periodu 1922-1926. god. sagrađen je prelep gvozdeni most. Gradnja mosta finansirana je sredstvima Ministarstva građevine Kraljevine Jugoslavije (SHS) i ratnom reparacijom u iznosu od 13,2 miliona tadašnjih dinara. U odboru za svečano puštanje mosta 1926. godine bili su predstavnici Ljubovije i Bratunca: Ljubinko Joković, Radomir Prodanović, Todor Obućina, iz Ljubovije i Abdulah Karić i Đorđe Beatović iz Bratunca. Most je nazvan imenom “Most Kralja Aleksandra Karađorđevića ujedinitelja“. Most je i danas u funkciji, ali polako posustaje. Od 1926. godine mnogo se što šta promenilo,  Drina i dalje teče kud je tekla, srpski narod posle mnogo nedaća i ratova živi i dalje na svojim vekovnim ognjištima, i sa leve i sa desne strane reke. Da bi bili, bliži jedni drugima, sagrađen je još jedan most „Bratoljub“ koji je i svečano otvoren u nedelju 28. novembra. Most spaja Ljuboviju i Bratunac, Republiku Srbiju i Republiku Srpsku (BiH). Svečanom otvaranju prisustvovali su visoki državni zvaničnici Srbije, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, predstavnici opština Ljubovija i Bratunac kao i brojni gosti i građani okolnih mesta.

Predsednik Opštine Ljubovija Milan Jovanović istakao je značaj današnjeg otvaranja mosta i graničnog prelaza za Ljuboviju, Bratunac kao i kompletno srednje Podrinje.

„Danas otvaramo ovu divnu građevinu koja će nas spajati i pomoći da se ekonomski razvijamo i da budemo bliži jedni drugima. Pre petnaestak godina počeli smo da sanjamo san o ovom mostu, o spajanju dve obale reke Drine i posle deceniju i po ovaj san je postao java na sreću i radost svih nas“, izjavio je predsednik Jovanović.

On se zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, Vladi Republike Srbije kao i Vladama Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, dodajući da ovaj most nije ni najveći ni najduži na svetu, niti će biti najprometniji, ali kaže da će biti najveći u srcima svih građana.

Načelnik Opštine Bratunac Srđan Rankić citirao je nobelovca Ivu Andrića rekavši da od svega što čovek u životnom nagonu podiže i gradi, ništa nije bolje i vrednije od mostova.

„Ovaj most predstavlja bratsku pruženu ruku Bratuncu i Republici Srpskoj. Ta pružena ruka neka bude tek početak uspešnih ekonomskih projekata, kulturnog povezivanja i svake druge saradnje koja je osnova stvaranja bolje budućnosti našeg naroda. Preko ovog mosta će brže, bolje i sigurnije stići brat do brata, poslovni partner do poslovnog partnera, roba do kupca i putnik do kuće“, rekao je načelnik Rankić.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Aleksandar Vulin čestitao je otvaranje mosta rečima:

„Dabogda ga u dobru prelazili sa obe strane“, a zatim poručio da je Drina granica onoliko koliko mi hoćemo da bude granica.

„Drina nas deli onoliko koliko mi dopustimo da nas deli. Mora da nas spoji. Sa obe strane živimo isti, radujemo se istim stvarima, verujemo u mir i nadamo se da će nam deca rasti u boljim vremenima nego što smo rasli mi. Ovaj most je nada. Dok Srbiju vodi predsednik Aleksandar Vučić, Republika Srpska će biti čuvana, branjena, pomagana gde god treba i kako god treba. Nije to samo bratska ljubav, već se na ovakvim primerima pokazuje da je to život. Svaka potreba Republike Srpske je potreba Republike Srbije. Svaki uspeh Republike Srpske nas raduje, a svaka tuga i muka nas pogode. Ovaj most gradili smo dve godine, a onda još četiri godine čekali da se birokrate i zla politička volja smiluju i da dopuste građanima i jedne i druge obale da žive i rade bolje i jednostavnije. Nema opravdanja da se među ljudima prave granice. Nema opravdanja da ovaj prelepi most čeka šest godina da se preko njega pređe“, izjavio je ministar Vulin u svom obraćanju.

On je istakao da je ovo prilika da pokažemo da između braće ne sme i ne može biti granica. Poručuje da mu niko ne zameri na tim rečima, jer kad god pričamo o Evropi pričamo o Evropi bez granica i upitao zašto onda među Srbima mora da bude granica, što je ispraćeno burnim aplauzom okupljenih građana.

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković kaže je da je ovo veliki dan za Republiku Srpsku i veliki dan za Republiku Srbiju i da sam naziv „Bratoljub“ govori više nego što bilo ko može da kaže.

„Sedam godina traje procedura od momenta kada je potpisan memorandum između Vlada Republike Srbije i Republike Srpske vezano za izgradnju ovog mosta. Ovaj prelaz treba da omogući prosperitet ljudi koji žive i sa jedne i sa druge strane reke Drine i to je bila namera i vizija onog momenta kad je dogovarana izgradnja ovog objekta“, kaže predsednik Vlade Republike Srpske Višković.

Vojin Mitrović, ministar komunikacija i transporta u Savetu ministara BiH ističe značaj povezivanja dva naroda i dve države.

„Mostovi, pored toga što spajaju ljude, omogućavaju i povezivanje infrastrukture ali isto tako i razvoj ekonomija na teritoriji obe države. Ovaj most i ovaj granični prelaz ima isto tako dodatnu simboliku. Ovo je prvi granični prelaz sa mostom koji ima integrisani zajednički prelaz između Srbije i Bosne i Hercegovine. Svi granični prelazi koji budu u budućnosti građeni između ove dve države predviđeni su kao integrisani i pri tom ćemo sigurno imati povećanje brzine protoka robe i usluga, a isto tako i daleko manje troškove. To će omogućiti, kako investitorima tako i predstavnicima ove dve regije koje gravitiraju ovom graničnom prelazu, ekonomski i kulturni razvoj. Ovo je jedan od pokazatelja kako susedi treba da rade da zajedničkim investicijama unaprede život i sa jedne i sa druge obale Drine“, poručio je ministar Mitrović.

Most je izgradila Republika Srbija, Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine izgradila je zajednički granični prelaz, a Vlada Republike Srpske pristupne saobraćajnice. Most ima pešačke i biciklističke trake, dužine je 227 metara, a njegova izgradnja trajala je od oktobra 2015. do maja 2017. godine i koštala je 13 miliona evra. Ovo će biti međunarodni granični prelaz prvog reda za dozvoljen promet robe koja podleže inspekcijskom nadzoru.

Pripremio: B. Petrović

 

 

Exit mobile version