Srebrna medalja za Marka Damnjanovića

Uspeh Kajak kluba „Zorka“ na „Olimpijskim nadama“

Na prestižnom svetskom takmičenju u kajaku i kanuu za juniore, „Olimpijske nade“ održanom od 23. do 25. septembra u mađarskom gradu Segedinu, šabački kanuista Marko Damnjanović, član KK „Zorka“ osvojio je srebrnu medalju, u trci C-1 na 200 metara, u konkurenciji takmičara rođenih 1999. godine. Time je i zvanično potvrdio titulu najboljeg kanuiste juniora u Srbiji. Marko je za kratko vreme efektivnog treniranja i posvećenosti postigao neverovatan uspeh, budući da je ovim sportom počeo da se bavi pre svega godinu i po dana. Uz pohvale za organizaciju, priznaje da se ni sam nije nadao ovakvom plasmanu, s obzirom na to da je učestvovalo 40 država iz celog sveta i da je konkurencija bila jaka.

-Očekivao samo ulazak u finale, ili u prvih devet, pošto je to nezvanično prvenstvo sveta za juniore. Na sastanku ekipa vođa takmičenja je izjavio da je ove godine najveće takmičenje ikada. Protiv mene se takmičilo 40 jednokleka iz susednih država. Ja sam završio kao drugi, veslao sam 200 metara, imam jedno od najboljih vremena sveta za moje godište. Poljak me pobedio u samom finišu trke, sa razlikom od 30 stotinki- kaže Marko, kome je ovo prvo međunarodno odličje, prvo finale i 24. medalja.

Učestvovao je na Prvenstvu Evrope za juniore ove godine i na Regati u Pještanima, u Slovačkoj, ali mu je ovaj plasman bio taličan. Kao prvi u kvalifikacionoj grupi direktno je ušao u finale, u prvih devet takmičara. Da bi bio siguran da će spremno ući u trku, u potpunosti se posvetio treninzima. Kao učenik treće godine društveno- jezičkog smera Šabačke gimnazije, učenje ne zapostavlja. Odrekao se školske ekskurzije da ne bi narušio formu pred takmičenje. To odricanje, međutim, ne pada mu teško.

-Odabrao sam ovaj sport i odlučio da mu se posvetim maksimalno. Treninzi su naporni, ali jasan cilj i motivacija da postignem dobre rezultate mi daju snagu da istrajem. Učim se samodisciplini i, što je najvažnije, učim kako da pobedim sebe- priča on.

Zaključno sa ovim, završena je takmičarska sezona. Sledi zaslužena pauza, pa pripreme za nove izazove. Srbija je u Segedinu osvojila 11 medalja i zauzela peto mesto u generalnom plasmanu, ostavivši iza sebe Francuze, Litvance, Rumune i druge uspešne kajakaške zemlje. Osam članova kluba je učestvovalo, šest dečaka i dve devojčice- Dunja Sarić i Tijana Jovičić. Finale je pored Marka izborio i Stefan Vasić u jednosedu na 1.000 metara, koji je zauzeo deveto mesto. Trener Kajak kluba „Zorka“ Milan Đenadić kaže da su ovo takmičenje nešto više od 20 godina organizovale četiri države: Mađarska, Poljska, Češka i Slovačka, da bi ga, po preporuci Svetske kajakaške federacije nazvali „Turnir olimpijskih nada“ i dogovorili se da naprave takmičenje za uzrast od 15, 16 i 17 godina.

-Naišlo je na dobar odziv svih svetskih federacija i to je nazvanično prvenstvo sveta za taj uzrast, možda za nijansu jače od prvenstva sveta u tom uzrastu, jer na prvenstvu sveta je dozvoljeno državama da prijave po jednu najbolju posadu iz svoje države, a ovde dve, pa je samim tim veća masovnost i konkurencija. U Markovoj discilini je bilo prijavljeno preko 30 takmičara iz celog sveta. Rezultat je utoliko veći što do sada nikad nismo imali kanuistu na tom nivou u tom uzrastu. Marko je izuzetno talentovan i uspeh je rezultat njegovog talenta i upornosti, što je za svaku pohvalu- istakao je Đenadić i dodao da je Damnjanović dosta napredovao za nekoliko meseci i premašio očekivanja.

Prema njegovim rečima, medalja je neverovatan uspeh i otvara mu vrata Prvenstva Evrope u Beogradu, ali i plasmanu na Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine. On je objasnio da su kajak i kanu veoma teški i zahtevni sportovi, te da je pogotovo u tom uzrastu jako teško uskladiti visok ritam, koji podrazumeva 20 i nešto sati efektivnog treninga nedeljno.

Klub trenutno ima devet kanuista, a u planu je regrutovanje devojčica iz kajaka u kanu i popularizacija ovog sporta, budući da će ženski kanu biti zvanična takmičarska disciplina u Tokiju. Ovo je najuspešnija godina za klub, krunisana srebrnom medaljom sa Olimpijskih igara u Riju. Svi su izgledi da se među mlađim članovima već naziru naslednici olimpijskih šampiona.

D.Dimitrijević

Exit mobile version