Sloboda počinje u Šapcu

VERA MARĐOKIĆ SIMIĆ, PROFESORKA SRPSKOG JEZIKA

Šta je potrebno uraditi da se podigne kvalitet života u gradu?

Ono što je presudno za aktivno uključivanje na planu lokalne politike jeste osećaj lične slobode. Živimo u gradu Šapcu koji jedini odoleva opštoj atmosferi ukidanja osnovnih ljudskih prava i potreba. Zbog toga smo često skloni da ne primetimo raspoloženje i teskobu ljudi širom Srbije. Onih koji u pola glasa, da ih  niko ne čuje, kažu da se ćuti, da se ne talasa… Razlozi su brojni, od osećaja da će izgubiti posao i da uvek može da bude gore, do toga da su ucenjeni najrazličitijim mogućim sredstvima… ponekada, čak i zastrašeni.

Mi u Šapcu dišemo drugačije. Ovaj grad neguje slobodu svakog pojedinca, neguje pravo da se drugačije vidi, misli i oseća. To je ono što je suštinsko. Lična sigurnost i osećaj pripadanja zajednici, bez obzira na različitost u bilo kom smislu.

Bez svačega se u životu može. Odreći se možemo mnogo toga. Život u ovoj zemlji nas je tome naučio na najgore načine. Slobode se nikako ne smemo odreći. Ko smo i šta smo ako je nemamo? Zombiji kojima se manipuliše za šaku glasova? Podanici koji rade samo ono što im se naredi?

Nema razloga da nas strah parališe. Mi ne možemo izgubiti ništa što već nismo. Ne treba da živimo nečije ostvarenje sna apsolutnog vladaoca. To nikako! Treba da branimo svoje ljudsko dostojanstvo a, braneći sebe, branimo i naš slobodni Šabac. Grad svih građana.

Sloboda počinje u Šapcu! Mi smo čuvari vatre!  Pelcer koji ćemo negovari i zalivati naredne četiri godine pustićemo da raste i slobodno razvija se po čitavoj Srbiji.

Exit mobile version