Slast prvih pobeda i medalja

Šabački „Samuraj“ uspešan u Banji Koviljači

 

Karate klub „Samuraj Šabac“ iz  Majura u nedelju, 2. oktobra,  učestvovao je na drugom Kupu šampiona u Banji Koviljači. Uz učešće 250 takmičara iz dvadeset jednog kluba iz Srbije i Bosne i Hercegovine, postignuti su zapaženi rezultati, a trener Zoran Puzić, ponosan je na svoju ekipu i prve uspehe. Naglašava da je turnir imao međunarodni karakter.

-U disciplini kate, u pojedinačnoj konkurenciji, zlatne medalje osvojili su Dražen Rogulja, Katarina Metikoš i Nikola Savić. Nikola Savić je stigao do srebra, a Mihailo i Danilo Janković do bronze. Ekipno, kata tim, u sastavu Luka Radovanović, Danilo Janković i Mateja Janković, osvojio je drugo mesto i srebrnu medalju; praktično to su najmlađi takmičari. Zapažen nastup imala je i Tijana Petrović, a petogodišnji Mateja Janković, kao najmlađi učesnik turnira, dobio je pehar od organizatora“.

Bavljenje sportom za sve, prvenstveno za decu, od posebnog je značaja, pre svega zbog zdravlja. Kad se bave sportom razvijaju razne motoričke sposobnosti, pravilno držanje tela, druže se, jačaju taj sportski duh, razvijaju osećaj pravde i pravilnog odnosa prema drugim ljudima. Sportisti to veoma dobro znaju – kaže Zoran Puzić. Dodaje: „Jako je bitno što vežbanjem karatea  stiču samopouzdanje i veru u sebe, što će im i te kako trebati kroz život. Bavili se kasnije sportom ili ne, neophodno je da čovek veruje u sebe, jer tada svaki zacrtani cilj može da ostvari. To je po meni najveća poruka i preporuka za bavljenje karateom.“

Zoran Puzić, ceo svoj sportski vek (trideset jednu godinu) proveo je u Karate klubu „Napredak  Ratarkop“, koji je vodio profesor Tomislav Kojić.  Od devedeset druge (kada je položio za drugi dan) usledila je trenerska karijera. Više od decenije bio je u Karate klubu „Mačva Bambi“, a sa suprugom Anom, pre devet godina, osnovao je Karate klub „Samuraj Šabac Majur“. Deo su nacionalnog granskog saveza, Karate federacije Srbije;  klub trenutno ima 15 registrovanih takmičara (vežbaju u prostoru u ulici Vojvode Mišića u Šapcu, i školi u Majuru). Bez seniora nisu na redovnom budžetu, a od grada sredstva dobijaju kroz finansiranje dodatnih programa. Takmičarski kalendar je napravljen, od sredstava zavisi odlazak. Uz podršku roditelja i kluba, finansiran je nastup u Koviljači…

Radije, i sa onom trenerskom i roditeljskom posvećenošću Zoran govori o deci.

-Njima je ovo bio prvi nastup, jako su bili uzbuđeni. Ja sam bio tu da ih ohrabrim, pripremim, vežem pojas, govorim i sugerišem kako i šta da odrade. Oni su me ispoštovali i to je urodilo plodom, i ovim medaljama. Svi su bili zadovoljni. Turnir, sa 250 učesnika, nije bio previše jak, ali je dobar za početak, da se mladima koji tek ulaze u fazu takmičenja sve približi, da osete slast pobede. Samo učešće na takmičenju, gde nema ni mame ni tate, svojevrstan je stres za sve njih. Ja da ih ohrabrim kažem: „Sam protiv svih“.

Pred članovima „Samuraja“  u oktobru su Kup regiona i Kup Srbije, a u novembru, Prvenstvo Srbije. Plan je da učestvuju i na Sensei openu u Šapcu i Karate openu u Aranđelovcu (u februaru iduće godine), a april, kada su sva prvenstva, biće udaran, najavljuje trener Puzić. I obećeva još medalja ( iako su mali klub, do sada ni sa jednog takmičenja nisu došli bez bar jedne medalje). Kaže da je bitno da se i od strane grada cene rezultati i da je to podršku za rad. Otkrismo  i da je trener, od jula, „posle dvadeset tri godine stažiranja“, nosilac crnog pojasa trećeg dana.

S.Lj.

 

 

 

 

Exit mobile version