„Škole otvorenog srca – Medicinska i Umetnička“

Manifestacija u čast Svetog Save

Na platou između Škole primenjenih umetnosti i Medicinske škole „Dr Andra Jovanović“, u okviru obeležavanja Dana Svetog Save, učenički parlamenti dveju škola organizovali su, šestu godinu zaredom, druženje uz posluženje koje svake godine ovim povodom  daruju okolne pekare, prodavnice i piljarnice. Manifestaciji koja nosi naziv  „Škole otvorenog srca – Medicinska i Umetnička“ prisustvovali su, osim učenika i zaposlenih iz obe škole, i stariji sugrađani, kao i oni najmlađi iz Predškolske ustanove „Naše dete“.

Tradicionalno druženje proteklo je u prijatnoj atmosferi i dobrom raspoloženju, a đaci su se posebno obradovali prilici da se iskupe i razgovaraju sa prolaznicima o značajnom danu za sve srpske škole.

-Ovo je jedna vrlo lepa manifestacija koja se sada već tradicionalno održava. Drago mi je što smo počastili naše sugrađane i sastali se ponovo sa našim drugarima iz Medicinske škole- rekla je učenica trećeg razreda Škole primenjenih umetnosti Jelena Čeivanović.

U galeriji Škole primenjenih umetnosti, uz prigodan program dramske sekcije (mentor Bojana Jovanović) i nastup hora (dirigent Slađana Nikolić), otvorena je svetosavska izložba pod nazivom „Brojanica Svetog Save“. Postavka obuhvata preko 40 eksponata u različitim tehnikama primenjene umetnosti (ikone i kopije naših srednjovekovnih fresaka sa ornamentikom, kaligrafske radove, gravure na staklu, radove rađene u tehnici zlatoveza i sviloveza, juvelirske predmete…).

Direktorka Nevenka Đokić rekla je da je izložba pripremana dugo i sa puno ljubavi prema tradiciji i duhovnom nasleđu.

-U školama se trudimo da našim učenicima približimo duh svetosavlja, mi ih i vaspitavamo da pre svega budu dobri ljudi, bez obzira čime će se baviti u životu. Škola primenjenih umetnosti je po mnogo čemu specifična. Naši učenici zaista jesu duhovna deca Svetog Save i to su pokazali i ovom izložbom koju su mesecima, tiho i sa puno smisla pripremali. U svaki rad utkano je mnogo ljubavi i mnogo truda i svaki rad je zapravo deo jedne prelepe i jedinstvene brojanice. Škola primenjenih umetnosti je danas moderna i otvorena škola, ali isto tako i škola u kojoj se na najbolji način čuva i neguje naša tradicija i kulturno- istorijsko nasleđe- istakla je Đokićeva.

Izložba će biti otvorena do kraja februara, a ponovno tradicionalno okupljanje učenika obe škole zakazano je za sledeću godinu u isto vreme.

D.D.

Exit mobile version