Širi se plamen slobode

Protest „Srbija protiv nasilja“ u Šapcu

Drugi protest protiv nasilja u Šapcu organizovan je sat kasnije od prethodnog,  sa početkom u 19 časova, ispred Stare robne kuće, odakle po tradiciji počinju protesne šetnje.

Bilo je manje građana nego prošle subote, ali bilo ih je oko hiljadu.

Božidar Katić, osnivač „Cerskog marša“, ukazao je da za razliku od onih koji idu plaćenim autobusima i sa dnevnicama na naprednjačke mitinge i posle kriju svoja lica, ovde su se okupili ponosni i hrabri građani koji brane dostojanstvo Srbije. Posle 11 godina laži i maltretiranja ovog režima širi se plamen slobode, sve više gradova i opština dižu glas protiv nenarodne vlasti. Nikla je Srbija koja pokazuje pravo lice  odlučnosti i hrabrosti i koja ne može više dalje i dublje da tone, rekao je Katić.

Skupu se obratio i Zoran Gvozdenović Rendža, učesnik ranijih protesta i čovek koji je tužio Slobodana Miloševića, i taj proces je volšebno povučen pred Četvrtim beogradskim sudom. On je podsetio da bi se nekadašanji profesori postideli dokle je školstvo i Srbija došla, a uništeno je i zdravstvo kao i sve institucije. Ne smemo više da ćutimo i sedimo kod kuće, jer ako se ne suprostavimo ovom zlu neće nas biti. Očekujemo da se opozicija ujedini i da Srbija krene u dobrom pravcu, rekao je Gvozdenović.

Na kraju je pročitan proglas gde su ponovljeni zahtevi protesta, i, kao najvažnije, da se sva deca u Srbiji budu bezbedna. Uz stihove „Boja na Mišaru“ protesna  kolona krenula je centralnim ulicama Šapca, a za razliku od prošlog puta kada je blokiran most, protesna šetnja produžena je na obode grada, Masarikovom i Prote Smiljanića ulicom.

D.E.

Exit mobile version