Saradnja srednjih škola iz Šapca i Prilepa

 

U okviru regionalnog programa za razmenu učenika srednjih škola „Superškole“, Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO) i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) koji sufinansiraju Evropska unija i Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Republike Nemačke učenici šabačke Stručne hemijske i tekstilne škole ugostili su svoje kolege iz Srednje škole „Gorče Petrov” iz Prilepa.

Projektna ideja učenika obrazovnog profila modni krojač je održiva moda – redizajniranje starih odevnih predmeta i upotreba tekstilnog otpada. Projekat je zamišljen kako bi pružio podršku školama u sticanju novih iskustava, razmeni mišljenja i razvoju novih ideja kod mladih tokom razmene. Jedan od glavnih ciljeva programa je i podrška procesu pomirenja i izgradnje mira, razvijanju dijaloga između škola, učenika i njihovih zajednica na teritoriji Zapadnog Balkana.

Vladimir Kekić, direktor Stručne hemijske i tekstilne škole u Šapcu istakao je da mu je velika čast što su dobili ovaj projekat na projektnoj ideji obrazovnog profila koji je tek pre četiri godine zaživeo u Stručnoj hemijskoj i tekstilnoj školi.

,,U promociji ovog obrazovnog profila imali smo veliku podršku od Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju. Naša škola, tačnije obrazovni profil modni krojač, nalazi se među 18 odabranih škola iz Srbije koje učestvuju u okviru Prvog otvorenog poziva ovog regionalnog programa razmene. Partner našoj školi je Srednja škola ,,Gorče Petrov” iz Prilepa. Već iduće godine u ovom obrazovnom profilu planiramo obrazovanje učenika po dualnom sistemu obrazovanja”, rekao je Kekić.

Julijana Popovska, profesorka iz Srednje škole „Gorče Petrov“ zahvalila se na gostoprimstu i istakla da su učenici Stručne hemijske i tekstilne škole bili u poseti Prilepu od 21. do 27. marta kada su imali priliku da sarađuju sa modnom dizajnerkom iz Severne Makedonije koja im je prenela znanja i veštine o savremenom dizajnu odeće.

Dvanaest učenika Srednje škole ,,Gorče Petrov” boraviće u Šapcu od 11. do 17. aprila.

Foto: www.sabac.rs

Exit mobile version