Šapčanin među najboljim studentima na obuci o stvaranju algoritama koju su održali Yandex i FON

„Vežbe koje smo imali su veoma primenjive u IT sektoru“, ističe Stefan Savić iz Šapca, najuspešniji student na kvalifikacionom takmičenju

U saradnji sa Fakultetom organizacionih nauka (FON), Univerziteta u Beogradu, Yandex je nedavno organizovao prvu radionicu o izgradnji algoritma u Srbiji.

Stefan Savić (20) iz Šapca

Najuspešniji učesnik na kvalifikacionom takmičenjuje bio Stefan Savić (20) iz Šapca, student prve godine na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu. Mladi Stefan je izjavio da se radionica pokazala kao izuzetno korisna za njegovo dalje usavršavanje u ovoj oblasti. „Voleo bih da se u skoroj budućnosti bavim istraživačkim radom, pri institutu ili fakultetu. Vežbe koje smo imali tokom radionice, na primer one koje se tiču problemima optimizacije, su veoma primenjive u IT sektoru, i meni lično u daljem usavršavanju“ rekao je Stefan.

Radionica je okupila studente različitih prirodno-naučnih disciplina, na kursu pod stručnim vodstvom renomiranog ruskog predavača algoritama i strukture podataka Danila Orešnjikova, koji je ujedno i koordinator Internet olimpijade programiranja za studente. Na kvalifikacionom takmičenju učestvovalo je nekoliko desetina studenata, a za učešće na ovoj radionici izabrano je 15 najuspešnijih kandidata.

Kroz praktične vežbe i projekte, učesnici su razvili sposobnosti rešavanja problema i pristupanja složenim algoritamskim problemima. Radionica je pokrila niz tema iz računarstva: Od ideja binarnog pretraživanja do složenijih kao što su dekompozicije grafova. Teme radionice bile su osmišljene na način da budu pogodne za one sa srednjim do napredog nivoa znanja i veština u programiranju. Jedna od glavnih prednosti ove radionice bila je upravo u tome da je učesnike pripremila za tehničke intervjue koji su deo selektivnog procesa pristupanja vrhunskim tehnološkim kompanijama.

Govoreći po završetku radionice, Danil Orešnjikov je prokomentarisao „Ovo je bila odlična prilika za buduće IT profesionalce, da iz prve ruke saznaju o najrevolucionarnijim tehnologijama koje pokreću budućnost algoritama i nauke o podacima. Srbija ima ogroman potencijal u ovoj oblasti i bila je čast raditi sa nekim od najperspektivnijih talenata u zemlji“.

Yandex je tehnološka kompanija koja stvara inovativne proizvode zasnovane na mašinskom učenju i neuronskim mrežama. Tim talentovanih matematičara i programera razvija jedan od najpopularnijih pretraživača i drugih servisa koji pomažu ljudima u svakodnevnom životu. Neke od funkcija Yandexa su: pretraga, oglašavanje, e-trgovina, video/audio i striming, softver za autonomnu vožnju i oblak/cloud.

Direktor IT centra Yandex-a u Srbiji, Andrej Snigirev, je izjavio: „Veoma dobro razumemo važnost negovanje talenata, i zato ciljamo da održavamo blisku saradnju sa univerzitetima i školama. Prepoznajući IT bum Srbije, želimo da svoje znanje i iskustvo podelimo sa vama, a ova studentska radionica označava početak ovakve inicijative.“

U novembru 2022. godine, Yandex je najavio otvaranje razvojnog centra u Beogradu, koji zapošljava preko 1.000 međunarodnih IT profesionalaca. Širom Rusije i Centralne Azije, kompanija ima klučnu ulogu u razvoju IT talenata i pomaganju ovim tržištima da postanu globalni tehnološki lideri.

Exit mobile version