Samovolja investitora uz podršku vlasti

U našu Redakciju stiglo je pismo našeg sugrađanina Branislava Nikolića koji ima probleme sa investitorom koji gradi objekat pored njegove kuće. Prenosimo ga u celini.

 

Poštovani,

Obraćamo Vam se sa predlogom i molbom da javnosti prenesete priču o maltretiranju koje trenutno trpimo mi, a čije će posledice uskoro osetiti i svi građani grada Šapca. Na placu pored naše porodične kuće u ulici Vlade Jovanovića br. 47 u Šapcu investitor GP “Knez” planira izgradnju objekta za kolektivno stanovanje. Pomenuto preduzeće je vlasnik katastarske parcele KP 5821 KO u Šapcu, u jednoj od centralnih šabackih ulica, a u posed je došlo kupovinom ili posebno definisanim ugovorom sa javnim beležnikom Nenadom Vujićem. Vujić koji je bio prethodni vlasnik, i sam je imao nameru da gradi objekat na pomenutoj parceli, a pošto je bio vrlo aktivan u pregovorima koje je GP “Knez“ pokušao da vodi sa nama kao susedima, verujemo da je u ovoj situaciji suinvestitor.

U avgustu 2021. godine GP “Knez“ je poslao svoj urbanistički projekat na javni uvid; projekat zbog niza nepravilnosti nije odobren i vraćen je na doradu. Kako planski dokument „Plan generalne regulacije Šabac – Revizija“ nije išao na ruku GP “Knez“, verujemo da je preduzeće imalo uticaja na promenu ovog Plana i verifikaciju istog od strane Skupštine grada Šapca. Promenom PGR  Šabac – Revizija 8. 10. 2021. godine promenjeni su svi parametri koji su se ticali udaljenja od međa suseda, položaja i tipa objekta, i to ne samo za ulicu Vlade Jovanovića, već i za sve veće ulice u gradu. GP “Knez” je podnelo novi (gotovo neizmenjeni) urbanistički projekat za objekat na parceli KP 5821 KO, koji je na javnom uvidu do 1. 12. 2021. u prostorijama JP Urbanizam Šabac. Projekat je usklađen sa novim parametrima „PGR Šabac – Revizija”, mada se suštinski ne razlikuje od prvobitno predstavljenog, odbijenog projekta. Drugim rečima, ovaj put je „Plan generalne regulacije Šabac – Revizija” usklađen sa njihovim projektom!

Uz pomoć javnih preduzeća Infrastruktura Šabac i odeljenja za urbanizam gradske uprave grada Šapca, a na njihov izričit predlog, Skupština je izmenila Plan kroz izmenu tehničke greške i tako omogućila investitoru da se sa planom predviđenih 3.6m, odnosno 1/4 visine objekta, približi susedu na svega 1.0m!

Ovom izmenom Plana, problem približavanja našoj međi nije više samo naš lični problem. Na taj način, sada je omogućeno bilo kom investitoru da u širem centru grada gradi po svojoj volji, maksimalno približavajući objekte jedne drugima bez obzira da li to smeta susedima ili ne, ne tražeći od njih nikakvu suglasnost. Koliko će ova skandalozna odluka devastirati urbano jezgro Šapca u budućnosti brzo će se pokazati. Ostaje na svima nama da pokušamo da se izborimo da do toga ne dođe.

Pored ovog izmenjenog Plana koji se tiče svih građana Šapca, naša parcela i kuća koju posedujemo, i u kojoj naša porodica živi decenijama, ugroženi su na više načina. Najpre nam je bila ugrožena bezbednost kada je tokom rušenja, koje se obavljalo bez dozvole, bez postavljanja obaveštenja o uklanjanju objekta, vikendima, u večernjim satima u naše dvorište padale kamenice i cigle. Uznemiravani smo takođe i dok se nelegalno uklanjalo i visoko drveće. Prilikom rušenja presečeni su i telefonski kablovi. Strahujemo da tokom gradnje novog objekta koji će biti tik uz našu kuću, može doći do oštećenja objekta.

Ustavom zagarantovano pravo na mirno uživanje svojine i drugih imovinskih prava stečenih na osonovu zakona nam nije omogućeno, kao ni pravo na jednaku zakonsku zaštitu.

Na naše prijave građevinskoj inspekciji zbog nelegalnog rušenja niko nije odgovorio.  Prijave su od strane gradske uprave sklanjane u stranu i presignirane u fioku za opšte poslove, a ne za inspekciju, dok je istovremeno inspekcija po prijavi GP “Knez” ekspresno dolazila kod nas zbog navodnih nepravilnosti našeg objekta, koji stoji na istom mestu još od 1938. godine.

Postoji još niz nepravilnosti koje se nalaze u projektu GP “Knez” a nisu u skaldu sa Planom, kao što je maksimalna dozvoljena visina objekta u našoj ulici. Dozvoljeno je da se gradi P+1+ Ps a u projektu GP “Knez” stoji jedan sprat više: P+2+Ps!

Protivpožarni propisi nisu ispoštovani i time se ugrožava bezbednost celog kvarta uključujući i gradsku bolnicu koja se nalazi uz naše placeve, nije predviđeno dovoljno parking mesta, kontejneri su planirani da se postave tik ispod naših prozora itd. Spisak se pruža u nedogled.

Ukoliko ste zainteresovani za ovaj slučaj, i eventualno izveštavanje o njemu, rado ćemo Vam pružiti sve dodatne informacije.

Srdačan pozdrav,

Branislav Nikolić

Vlade Jovanovića, Šabac

Exit mobile version