Samo napred, hrabro napred

Nesvakidašnji poduhvat planinara iz Krupnja

Petra i Dušan Žugić članovi Planinarskog društva „Pokreni se“ iz Krupnja su protekle nedelje, 27. i 28. jula 2023. godine, tokom dvodnevnog pešačenja u opštini Ljubovija za 15 sati aktivnog hoda prepešačili 52 kilometra, popeli se na najviši vrh Azbukovice Torničku Bobiju na 1.272 metara nadmorske visine i savladali ukupnu visinsku razliku od 2.222 metara.

Iskoristili su priliku da ukažu na sve veće otuđenje čoveka od prirode, ali i da promovišu osnovne životne vrednosti kao što su povratak prirodi, zdrav način života, zaštita životne sredine. Takođe, pešačeći „stazom sunca“ skrenuli su pažnju na rad novoosnovanog Planinarskog društva „Pokreni se“ iz Krupnja koje svojim aktivnostima sve više privlači pažnju u planinarskom svetu ovog dela zapadne Srbije.

Predsednik PD „Pokreni se“ iz Krupnja Dušan Žugić ističe da je na ideju o zajedničkom putovanju došao tokom boravka na planini Bobiji, odakle je posmatrao brdsko-planinske predele prema reci Drini, Podgorini i Rađevini, planine istočnog dela Republike Srpske, valjevske planine Ranjenicu, Medvednik, Jablanik, Povlen… Inspirisan lepotom prirode ovog kraja odlučio je da načini svojevrstan podvig i sa ćerkom krene iz centra Ljubovije na put dug 30 kilometra koliko su zajedno ispešačili prvog dana akcije, kako bi u sumrak stigli na „krov“ Azbukovice.

Put je bio izuzetno težak i „trnovit“, jer su zbog sve većeg napuštanja sela, pojedine staze sasvim zarasle i postale u potpunosti neprohodne. Nestala su i brojna stada ovaca koja su „održavala“ planinske puteve kojima sada vladaju korov i divlja kupina. Ostala su samo napuštena seoska domaćinstva, koja nestaju u planinskom predelu netaknute prirode, kao nemi svedoci vremena u kome se živelo u pregalničkom radu, ljubavi i slozi.

Devetogodišnja Petra je stoički izdražala ovaj napor – za nju do sada najduže pešačenje. Vršnjacima poručuje da se odmore od mobilnih telefona i drugih uređaja, da se pokrenu i više vremena provode u prirodi koja uzvraća pozitivnom energijom. Dušan je ovaj pohod iskoristio da, u okviru radioamaterske SOTA discipline, aktivira vrhove Ozrim i Tornička Bobija i podeli svoja iskustva sa kolegama širom Evrope.

Pozdravljaju sve planinare i ljude dobre volje. Do novog susreta sa njima želimo im uspeh u daljim aktivnostima uz planinarski pozdrav – Vedro.

Isidora Kovačević

Exit mobile version