„Sa Mozzartom na krilima muzike“

Muzički karavan humanitarnih koncerata u Loznici

Humanitarni muzički karavan „Sa Mozzartom na krilima muzike“, koji se održava pod pokroviteljstvom Tamare Vučić, supruge predsednika Srbije, stigao je u ponedeljak u Loznici. Tom prilikom održan je koncert pijaniste Stefana Đokovića.

Ksenija Vučić

Obraćajući se brojnoj lozničkoj publici koja je salu Centra za kulturu „Vuk Karadžić“ ispunila do poslednjeg mesta Tamara Vučić je između ostalog rekla:

-Hvala vam što ste se okupili u ovolikom broju. Ja moram i želim sa vama da podelim svu radosti i sreću što sam ponovo u svom rodnom gradu, u svojoj Loznici, i što vidim u publici ne mali broj meni poznatih i dragih lica. Ali ono zbog čega sam posebno večeras uzbuđena je što se posle toliko godina nalazim na ovoj sceni, sceni Doma kulture „Vuk Karadžic“, koja je, moram da priznam, pa čak i na presudan način uticala na moje odrastanje i na moje sazrevanje. Na ovoj sceni sam igrala ne mali broj predstava, sa scene sam vodila veliki broj programa i sa ove cene govorila veliki broj pesama, odnosno poeziju. Tako da me za ovu scenu vezuju lepe i divne emocije. Ali, ovo veče nije o meni i niste zbog mene ovde, tako da nemojte da se bojite, ja vam neću ni pevati ni svirati. Ovo veče je pre svega posvećeno lepoti muzike, bilo koje muzike, bila ona klasične, narodna, pop, rock, rep, hip hop, ili kako se već zovu sve vrste muzike. Ona ispunjava svoj cilj, a to je da nam ulepša dan, a ako nas bar jotu učini ljudima, ona je za mene dobra muzika. I još jedna dobra stvar upravo sa ove večeri je humanitarni karakter. To je upravo taj dar koji će na kraju otići u svrhu unapređenja i izgleda našeg i vašeg Doma kulture u Loznici. U tom daru ste svi vi učestvovali i na tome vam se zahvaljujem. Taj dar možda nije finansijski veliki, ali nema sumnje da je srcem veliki. Hvala vam još jednom na pažnji a ja ću sada da zauzmem svoje mesto u publici kako bih uživala u jednom divnom, mladom čoveku Stefanu Đokoviću. Moram da kažem da je on višestruko talentovan mlad momak. Sigurna sam da znate da je on uspešan modni dizajner i haljina koju nosim njegova je kreacija. Videćete večeras da je on sjajan pijanista, a ono što možda ne znate i školovani operski pevač. Po mom skromnom mišljenju on bi trebalo da bude uzor našim mlađim generacijama i našim mladim ljudima. A sada vas prepuštam jednom lepom letu na krilima muzike – rekla je na otvaranju Tamara Vučić.

U ime domaćina Milena Manojlović Knežević, predsednica Skupštine grada Loznica, izrazila je zahvalnost gospođi Vučić što je uvrstila Loznicu među 12 gradova Srbije u kojima će se realizovati projekat „Sa Mozzartom na krilima muzike“.

Milena Manojlović Knežević

-Grad Loznica ima posebno mesto na kulturnoj mapi Srbije, kao rodni kraj velikana srpske nauke i kulture – Vuka Karadžića, Jovana Cvijića i Miće Popovića. Loznica je i grad mladih ljudi koji stasavaju i ponosno koračaju stazama svojih predaka. Jedno nam je zajedničko  – ljubav i poštovanje prema svome gradu, ma gde se nalazili“, rekla je, na otvaranju ove svojevrsne kulturne manifestacije, predsednica Skupštine.

Tako je nakon Beograda publika je u Loznici imala priliku da uživa u klavirskim delima poznatih kompozitora Franca Šuberta, Frederika Šopena i Franca Lista u izvođenju muzičkog virtuoza Stefana Đokovića, kojem su se na bini pridružili i publici predstavili talentovani umetnici iz Loznice.

Anja Antić
„Uvertira“

U uvodu u ovo muzičko veče publika u Loznici imala je priliku da čuje kompoziciju Karla Boma „Galop“, u izvođenju Anje Antić, učenice trećeg razreda Osnovne muzičke škole „Vuk Karadžić“, kao i dela u izvođenju lozničkog kvarteta „Uvertira“.

Projekat ima za cilj promociju klasične muzike, kulturnog nasleđa, humanosti i želju da se kultura vrati u svoj dom – domove kulture. Muzički karavan u saradnji sa kompanijom Mozzart na jedan poseban način pomaže rad kulturnih ustanova jer se kompletan prihod od ulaznica donira domovima kulture u kojima se koncerti održavaju.

Svoj let kroz Srbiju humanitarni muzički karavan “Sa Mozzartom na krilima muzike” započeo je iz Beograda iz Velike sale Kolarčeve zadužbine. Plan je da muzički karavan poseti 12 gradova širom naše zemlje. Nakon prestonice i Loznice, ljubitelji klasične muzike imaće priliku da slušaju koncert u Nišu 30. marta. Zatim slede Valjevo, Kragujevac, Kraljevo, Zaječar, Vrnjačka Banja, Subotica, Priboj, Čačak i Novi Sad.

“Očekujemo i verujemo da ćemo “Sa Mozzartom na krilima muzike” probuditi humanost, dotaći novu publiku, vratiti sjaj domovima kulture i da ćemo biti ponosni na postignuto, a onda krećemo u novu avanturu i novi muzički „karavan“ po zemljama u regionu” istakao je Stefan Đoković.

Gradovi u kojima će biti održani koncerti pokrivaju svaki deo naše zemlje od severa do juga, istoka i zapada.

Exit mobile version