Relevantni zakonski okvir tema sastanka mreže SKGO za rodnu ravnopravnost

SAOPŠTENJE ZA MEDIJE

U organizaciji Stalne konferencije gradova i opština (SKGO), 23. novembra 2022. godine održan je sastanak Mreže za rodnu ravnopravnost SKGO pred više od 70 predstavnika državnih institucija, gradova, opština i civilnog sektora. Učesnicima skupa obratili su se Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i Nikola Tarbuk, generalni sekretar SKGO.

Ministar Žigmanov je istakao da je u odnosu na prethodni, novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti znatno složeniji i da nam predstoji usklađivanje normative sa međunarodnim konvencijama.

„Žene odavno nisu samo stub kuće i porodice, već i motor razvoja celog društva, te se nameće potreba da se uloga žene u društvu stimuliše zakonskim putem“, rekao je Žigmanov.

On je napomenuo da kako bi se žene bavile složenim i odgovornim poslovima, neophodno je da od celog društva imaju podršku kada je reč o usklađivanju privatne i poslovne sfere. U tom smislu, potrebno je da se muškarci više uključe u raspodelu kućnih obaveza i brigu o deci, dodao je Žigmanov.

„Borba za rodnu ravnopravnost je izuzetno značajna za lokalni nivo i stoga treba da učinimo sve da se glas žena čuje što češće i što glasnije“, zaključio je Žigmanov.

Nikola Tarbuk je napomenuo da SKGO naredne godine obeležava značajan jubilej – sedam decenija od osnivanja.

„Želim da istaknem, ne bez ponosa, da je ravnopravnost žena i muškaraca u Stalnoj konferenciji uvek bila na važnom mestu, još od njenih početaka 1953. godine“, rekao je Tarbuk i dodao da je današnji skup prilika da se okupimo i razgovaramo o normativnim okvirima u oblasti rodne ravnopravnosti, kao i o kapacitetima i mogućnostima za njihovu primenu.

Tarbuk je podvukao da je osnovni cilj zakonodavnih i strateških rešenja prevazilaženje rodnog jaza i podsticanje borbe protiv nasilja, što je elementarni preduslov razvoja društva i poboljšanja života i žena i muškaraca.

„Naša organizacija nastoji da promoviše i međunarodne principe i standarde iz ove oblasti, poput Evropske povelje o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou. SKGO kontinuirano radi na promovisanju ove povelje, koja je danas usvojena u 84 jedinice lokalne samouprave, dok njih 32 imaju i akcioni plan za njeno sprovođenje“, zaključio je Tarbuk.

Na današnjem sastanku razmenjene su informacije između nacionalnog i lokalnog nivoa vlasti i razmotrene novine koje uvode podzakonski akti u oblasti rodne ravnopravnosti, a koje se odnose na jedinice lokalne samouprave. Takođe, na skupu su predstavljene i aktivnosti SKGO u ovoj oblasti za naredni period.

Ova aktivnost organizovana je u okviru projekta „Održive i inkluzivne usluge na lokalnom nivou“, koji finansira Vlada Švedske i sprovodi SKGO.

Exit mobile version