Rad Arhiva bliži Šapčanima

Šabačke ustanove kulture ponovo pred izazovima vanredne situacije

Međuopštinski istorijski arhiv trudi se da svoj rad i građu koju čuva prezentuje sugrađanima na izložbama. I pre nego što je epidemiološka situacija umnogome izmenila način funkcionisanja institucija, izašli su iz okvira zgrade u ulici Vojvode Mišića 18a i približili se Šapčanima posredstvom panoa na trgu. Tako je bilo i nedavno, a predan rad šabačkih arhivista biće sublimiran i u katalogu koji se očekuje do kraja godine.

Šabačke ustanove kulture ponovo pred izazovima vanredne situacije

Epidemija kovida-19 svima je izmenila živote, a ta promena u institucijama kulture osetila se na poseban način i zahtevala mnogo prilagođavanja. Rukovodstva i zaposleni redovno su pratili preporuke i savete kako da se posetioci ponašaju pri dolasku, a onda je usledilo „zaključavanje“. Tokom perioda vanrednog stanja, sugrađani su ostajali u svojim domovima, a mnoge ustanove kulture sa nestrpljenjem čekale da im otvore svoja vrata. Kako nisu mogle da se sretnu sa njima, spas su potražile u digitalnom svetu koji je, često kritikovan kao uzrok otuđenja među ljudima, konačno dobio priliku da pokaže da može da ih spaja. Željni kulturnih sadržaja, Šapčani su mnoge, upravo zahvaljući šabačkim ustanovama kulture koje su ih učinile dostupnim, uspevali da nađu upravo na društvenim mrežema. U Šapcu je ponovo vanredna situacija, ali staro iskustvo može da pomogne da se smisle novi načini za komunikaciju sa onima kojima kultura nije luksuz, već potreba.

-Izložba „Šabac i kultura“ svečano je otvorena 2. novembra u Otvorenoj galeriji na Trgu šabačkih žrtava u Šapcu. Posvećana je svim ljudima koji stvaraju kulturu u Šapcu i koji su je stvarali u prošlosti. Prikazana je arhivska građa Međuopštinskog istorijskog arhiva Šabac koja čini živo sećanje na dinamičan, buran i raznolik razvoj kulture u gradu. Izložba se sastoji od 20 panoa velikog formata na kojoj su prikazani pozorišni život, različita kulturno- umetnička društva, filmske predstave, gostovanja pozorišnih i operskih trupa iz drugih gradova Kraljevine Jugoslavije, kao i zabavni život u međuratnom periodu- navodi direktor Međuopštinskog istorijskog arhiva Davor Stanojević.

Kako ističe, do kraja godine Međuopštinski istorijski arhiv Šabac treba da objavi i katalog izložbi „Arhiv na trgu“.

-Reč je o projektu koji je arhiv dobio na konkursu Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. U katalogu će biti prikazane sve izložbe, ukupno šest, koje je Arhiv predstavio na gradskom trgu u Šapcu. Biće štampan na kvalitetnom papiru u punom koloru- objašnjava Stanojević.

Zbog epidemije kovida- 19 Međuopštinski istorijski arhiv Šabac radi u izmenjenim uslovima. Maske i socijalna distanca su obavezni u Arhivu, a dostupna su i dezinfekciona sredstava za korisnike i zaposlene. Arhiv već ima elektronsko poslovanje, odnosno svi zahtevi stranaka se mogu poslati i na elektronsku adresu  arhivsabac@gmail.com. Preporučuje se građanima i istraživačima da najave svoj dolazak bar jedan dan ranije putem telefona 015-354-992 ili u elektronskoj formi na gore navedenu mejl adresu.

D.D.

Exit mobile version