Putera kriška

Četiri godine druženja srednjoškolskih učenika i njihovog razrednog starešine, kraće “razrednog”, nastavlja se tako što i posle mnogo godina čujete ono  jednostavno, a toliko lepo i svakom od nas drago –Dobar dan, kako ste razredni?

Puno je tu zajedničkih doživljaja, borbe da od bezbrižne i neposlušne dece, naši đaci jednoga dana ne budu samo bivši odlikaši i budući uspešni studenti, nego ponajviše dobri i čestiti ljudi. Prate je, kao i svaku drugu, i osmesi i suze, i usponi i padovi, nešto se sakrije i prećuti, pa opet prizna, konačno, najvažnije, uvek se uvaži i posluša svaki valjan i dobronameran savet. Četiri po četiri godine smo zajedno u svemu što prati ovaj toliko važan period u životu mladih ljudi, po mnogima i najvažniji i najlepši.

Za kraj, uobičajeno je da razredni dobije novčano vredan poklon, pažljivo izabran i svečano uručen. Tih dana, sva neslaganja i razmirice se zaboravljaju i zauvek brišu, ostaje samo svojevrsni album lepih uspomena.

Prosvetni radnici bave se poslom od posebnog društvenog interesa, pa bi bilo prirodno da su za to plaćeni tako da mogu sebi da priušte taj vredan poklon. Ne želeći da ovo dalje komentarišem i obrazlažem, kao odgovor na pitanje:

Možemo li bolje ?

–  pisao bih o najdražem maturskom poklonu koji sam dobio od svojih učenika. To je knjižica skoro džepnog formata – “Griška Putera Kriška otkriva smisao života”. Tekstom sa unutrašnje strane korica saznajemo da je njen autor, En Luiz Stabs, zoolog i pisac koji istražuje životno važna pitanja. Knjiga, po rečima autora, prati glavnog junaka na putu samospoznaje, na kojem Griška rešava granična pitanja smisla života. Šaljivog je, kratkog i prikriveno poučnog teksta, sa puno simpatičnih i neobičnih crteža.

Poklon je meni najveće priznanje, i podsećanje da smo se četiri godine, osim matematikom, bavili traženjem odgovora na pitanje gde smo u svojim životima i šta je nam je u njima najvažnije i najlepše. Listajući stranice ove knjige, nailazite na potpise učenika, praćene kratkim, istovremeno i duhovitim i mudrim, toplim komentarima.

Da li postoji, razrednom, primereniji lepši i vredniji poklon!

 

 

Exit mobile version