Prvo uvrede pa otkazi u Lozničkoj fabrici

Ne stišava se bura u “Valiju”: Radnice nazivali teletabisima i izmetom

U Lozničkoj fabrici „Vali“ otpušteno je ukupno 62 radnika, ali proces smanjivanja broja radnika nije urađen transparentno. Grupa radnika koji su otpušteni i proglašeni za tehnološke viškove, kaže da su otkazi podeljeni protivzakonito. Među otpuštenima, našli su se radnici koji duže od deceniju rade u fabrici, ali i oni koji su u trenutku otpuštanja bili na bolovanju.

Rešenje o otkazu je protivzakonito, tvrde doskorašnji radnici Italijanske firme „Vali“ u Loznici. Navode da im nije jasan sistem vrednovanja rada, na osnovu kog su se našli na listi radnika koji ostaju bez posla.

„Mi smo proglašene tehnološkim viškom, što nije navedeno u ugovorima, već nam se direktor obratio u kafeteriji i rekao da smo tehnološki višak. Kada smo u ponedeljak došli da potpišemo papire, na dokumentu o raskidu ugovora ne stoji to što je on rekao, već nešto sasvim drugo. Tako da, sada oni po zakonu mogu da zaposle nekog drugog na naša mesta, nas su poslali kući na osnovu nekog njihovog individualnog ocenjivanja“, navodi Suzana Cvejić, bivša radnica u kompaniji „Vali“ u Loznici.

Suzana Cvejić

Na rešenjima o prestanku radnog odnosa, koje su potpisali, navodi se da otkaz dobijaju zbog smanjenja broja radnika usled finansijske krize.

„Znači nismo tehnološki viškovi već je to preinačeno u rešenju o prekidu radnog odnosa. Kada smo u ponedeljak došli da potpišemo rešenja, oni su doveli obezbeđenje sa portirnice. Oni nama prete, kao da ćemo mi žene sad da ih bijemo, svašta“, kaže Mitra Maksimović, jedna od otpuštenih radnica.

Mitra Maksimović

Međutim, otkaz nije najgore što im se desilo, radnice tvrde da su godinama trpele mobing od strane nadređenih.

„Poslovođa se ponašao nekorektno prema meni. Ja sam i prethodno, a vezano za ovaj otkaz imala probelam na poslu sa mobingom. Pratili su me do toaleta, merilo se vreme koliko ja tamo provodim vremena, pratili su moje naloge na društvenim mrežama, pa skidali fotografije. Govorio je direktoru da sam lažno na bolovanju, pa sam ja morala da donosim pasoš da dokazujem stvari koje nisam uradil“ dodaje Suzana Cvejić.

„Moja šefica je bila jako drska i bezobrazna. Ona naprosto poludi u nekim momentima, baca konac na nas, dere se da smo mi teletabisi, da smo nesposobni, da smo izmet, da će nas sve počistiti kući. Zamislite pod kakvom smo psihičkom torturom radile, u kakvom psihičkom stanju smo se vraćale sa posla svojim porodicama. Pokušavala sam da se žalim, ali šefica ima punu podršku njenog nadređenog, tako da onda sve pada u vodu“, ističe Mitra Maksimović koja je u „Valiju“ radila duže od 10 godina..

Osim što su otkaz dobile samohrane majke i radnice koje su u firmi duže od deceniju, ima onih koje je informacija o prestanku radnog odnosa dočekala dok su bili na bolovanju.

Radomir Ilić

„Ja sam imao povredu na radu. Mesec dana sam bio na bolovanju, kada su me pozvali iz firme da mi kažu da sam proglašen za višak. Kažu i da to koliko je ko bio na bolovanju jeste uticalo na odluku o otkazima, ali ja nikada pre nisam koristio bolovanje, nisam imao potrebu sve do sada. Međutim, doktor mi je sada rekao da ni dalje nisam za posao zbog povrede ruke, da treba da nastavim bolovanje, a ja više nisam ni zaposlen, objašnjava Radomir Ilić, koji se takođe našao na spisku otpuštenih.

Oštećeni radnici navode da od svojih prava neće odustati, te da će pravdu potražiti na sudu. Sindikat Sloga, saopštio je da će tražiti da se radnici vrate na posao.

Đ. Mijailović

Exit mobile version