Prva dobijena bitka za slobodu medija

Pet godina zatvora za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića

Posle gotovo pet godina od kako je zapaljena kuća novinara Milana Jovanovića iz Grocke i 50 ročišta Drugi osnovni sud u Beogradu osudio je bivšeg predsednika opštine Dragoljuba Simonovića na pet godina zatvora. To je već druga presuda, jer je prethodna kazna bila na četiri godine i tri meseca ztavora, ali je presuda poništena na apelaciji. Simonović je bio podstretkač na ovo gnusno delo dok su izvršioci osuđeni na nešto manje zatvorske kazne. Novinar Milan Jovanović nakon svega  je rekao:

“Da je ovo samo jedna dobijena bitka, a rat za slobodu medija još nije. To je na vama mlađima da nastavite. Koliko sam mogao, ja sam dao toj borbi.“

Ova presuda je i podstrek drugim tužiocima, jer je postupajući tužilac Predrag Milovanović radio po savesti i zakonu. I kako stoji u evropskoj praksi funkcioneri su dužni da trpe kritike, a ne da proganjaju novinare koji obelodane malverzacije i kriminalne aktivnosti. Međutim, to je samo neki nagoveštaj da bi u Srbiji moglo biti bolje za novinare, dok rade svoj posao, i da imaju državnu, odnosno policijsku i sudsku  zaštitu. Problem je i što za ovih gotovo pet godina novinar Jovanović nije uspeo da renovira zapaljenu kuću, selio se na razna mesta, a pored toga njegova supruga i on pretpreli su veliku duševnu bol koja se odrazila i na njihovo zdravlje. Predstoji da se naneta šteta materijalno nadoknadi, ali ono što su preživeli Jovanović i njegova supruga nema cenu. Jedno od satisfakcije je da je Milan Jovanović dobitnik Aprilske nagrade grada Šapca i počasni građanin. Nažalost, drugi počasni građanin Šapca Aleksandar Obradović, uzbunjivač iz Valjeva, još uvek čeka postupanje tužioca u aferi Krušik, a prošlo je četiri godine od tada. Prvobitno su ga uhapsili pripadnici BIE, i da nije bilo novinara i boraca za ljudska prava, ko zna da li bi o ovom slučaju bila obaveštena javnost. Za ovo vreme njemu je plata smanjena, i prinuđen je da čeka, mada bi svaki normalni tužilac ovaj predmet ili stavio pred sud ili bi ga odbacio. Ali, ulog je veliki, tu su trgovci oružjem, i bivši ministar polcije Nebojša Stefanović čiji je otac bio upleten u trgovinu minama iz Krušika.

S druge strane novinari su i dalje na udaru, i to sve žešćih, raznih interesnih grupa i političara, i doživljavaju svakodnevne pretnje, i to smrću. Zbog toga je relociran Marko Vidojković a Nenad Kulačin, zbog porodične situacije nije u prilici da ode iz zemlje, obojica kolumnisti lista „Danas“ i voditelji podkasta “Dobar, loš, zao“. Takođe je i dopisnk N1 iz Kragujevca Milan Nikić izmešten na tajnu lokaciju jer nije bezbedan u svome gradu. Primera ima još, ali se pokazuje da država ne štiti svoje građane, pa ni novinare. Posebno su novinari ugroženi u manjim sredinama, jer je većina slobodnih medija u unutrašnjosti ugašena, a vrlo je dug i neizvestan put do šire javnosti. Rečit primer je iz Šapca kada su se troje mladih ljudi našli na poternicama, a da ni policija ni tužilaštvo ništa nisu preduzeli.

I naravno, ovde staviti ponovo tri tačke…

D.Eraković

Exit mobile version